Belföld

Tízparancsolatot kapnak a bírók

Még ebben az évben elfogadhatják az új bírói etikai kódexet, amely egyfajta "kis tízparancsolat" lesz: rögzíti, mit szabad és mit nem szabad a bírónak.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke elmondta: ő maga nem tartaná helyesnek, ha a bírák esetében az ítélet tartalma, az indoklás, a konkrét eljárás fegyelmi alapjául szolgálhatna. Ugyanakkor a bíró az ítéletkor a személyes véleményének nem adhat hangot, és “az előítélet-mentességet írásban és szóban is meg kell jeleníteni” – jegyezte meg Handó Tünde.

Móroczné Simon Angéla, az OBT soros elnöke fontosnak nevezte, hogy “az etikai kódex ne nehezítse meg a bírák mindennapi életét”. Tájékoztatása szerint több országos konferencián vitatták meg az etikai kódex tervezetét, véleményezték az OBH munkacsoportjának dokumentumát, egyeztettek a Magyar Bírói Egyesület etikai tanácsával, ilyenformán széles egyetértésre alapozva fogadhatja el az OBT még ebben az évben az új bírói etikai kódexet.

Handó Tünde az MTI-nek megjegyezte: szeretné, ha a kódex elfogadása után továbbra is egyfajta “vének tanácsaként” támaszkodhatnának a bírói egyesület etikai tanácsára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik