Belföld

A világ legjobb életmentői között a vásárhelyi sürgősségi vezetője

Dr. Lóczi Gerda és három társa Spanyolországban lett a győztes magyar életmentő csapat tagja.

Az Európai Újraélesztési Társaság Bilbaói kongresszusán a világ minden tájáról érkező csapatok életmentési technikákban mérték össze tudásukat május közepén. A magyarok először indultak a versenyen és megnyerték. A vásárhelyi sürgősségi osztály vezetője két és fél éve dr. Lóczi Gerda, a csapat tagja volt,  vele beszélgettünk a sikerről.

2005 óta tagja, oktatója, majd elnökségi tagja a Magyar Újraélesztési Társaságnak, ahol minden hónapban 1-2 hétvégét csak a tanításnak, oktatásnak szentelnek. A bilbao-i versenyen angolok, dánok, japánok, mexikóiak – összesen 12 csapat – mellett a cseh és a spanyol csapat társaságában jutottak a három csapatos döntőbe.

Először felnőtt újraélesztés volt a feladat, egy minden adatot rögzítő babán, nemzetközi zsűri előtt. A második feladat egy 4 éves vízből kihúzott gyermek újraélesztését szimulálta. Itt a csapatmunkára és a kommunikációra is nagy hangsúlyt fektettek, mindezt angolul. A világ legjobbjai között is végül az első helyen végeztek. A kongresszuson ezentúl a legújabb kutatási, orvosi eredményekről is tájékozódhattak.

Az OMSZ évek óta megrendezi életmentő napját Csopakon, itt is már többször sikerrel szerepelt Lóczi Gerda. A főorvos asszony most budapesti, siófoki és gyulai kollégájával nyert Spanyolországban, ezzel pedig meghívást és részvételt kapott a jövőre Prágában megrendezésre kerülő hasonló eseményre.

Dr. Lóczi Gerda 2 és fél éve vezeti a vásárhelyi sürgősségi osztály munkáját, előtte 1997 óta mentőorvosként dolgozott. Hetente, sőt naponta találkozott újraélesztéses esetekkel, vízbe fulladt gyermekkel szerencsére még nem találkozott, de 1-2 éves fulladásos gyermeknél már kellett beavatkoznia.

A doktornő hangsúlyozta, munkáját minden területen szeretné megismertetni terjeszteni. Az utóbbi kutatások azt mutatják, fulladásos, légzésleállásos eseteknél az a legfontosabb, a mentők kiérkezéséig tesznek e valamit az ott jelenlévők. Ha már csak a mentősök útmutatása alapján elkezdik a mellkas nyomását, már tettek valamit és a betegnek megnő az esélye a felépülésre. A legrosszabb az, ha valaki ilyenkor nem tesz semmit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik