Belföld

DK: folytatják az ámokfutást

Az ellenzéki pártok szerint nincs sok meglepetés Orbán Viktor miniszterjelöltjei között.

DK: Vállalhatatlan a névsor

A Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint egy nem szabad és nem demokratikus választás után Orbán Viktor miniszterelnök komolyan gondolja egyszavas kormányprogramját, és “folytatják az ámokfutást” – így reagált csütörtökön a harmadik Orbán-kabinet csütörtökön nyilvánosságra hozott névsorára a párt szóvivője az MTI-nek.

Gréczy Zsolt azt mondta, a névsor alapján az látszik, hogy folytatódik az ország mélyrepülése és elszigetelődése, miközben tovább burjánzik a korrupció. Hozzátette: cserébe itt marad az elszegényedés, az elesettek megalázása, az oktatás és az egészségügy kivéreztetése, a kultúra megszállása és tönkretétele.
Soha nem volt példa arra, hogy egy kormány program nélkül kezdje el a munkáját, most ez a szégyen is megesett – folytatta.

A Demokratikus Koalíció nemet mond a “vállalhatatlan” kormányzati névsorra és “kérlelhetetlen, ádáz ellenfele lesz az orbáni rezsimnek” – mondta a szóvivő.

Együtt-PM: a rendszer csókosai járnak jól

Az Együtt-PM arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy ne nevezze ki miniszternek Lázár János és Seszták Miklóst. A pártszövetség közleményében megdöbbenésének adott hangot, hogy Lázár János és Seszták Miklós is miniszter lesz, pedig szerintük “viselt dolgaik miatt” erre alkalmatlanok és érdemtelenek, ezért követelik, hogy Orbán Viktor ne nevezze őket ki miniszternek. Mint írták: “Lázár milliókból dőzsöl luxusszállodákban, Seszták pedig nyilvánvalóan sáros egy milliárdos közbeszerzési ügyben”.

Közlésük szerint a kormánynévsorral csak “a rendszer csókosai, a Simicskák és Nyergesek, meg a tízmilliós közpénzeket elsíboló Lázárok és Sesztákok” járnak jól. A lépésnek a családok fizetik meg az árát magánnyugdíj-megtakarításaikkal, alapjogaiktól való megfosztottsággal, befagyott uniós és norvég forrásokkal, hatalmas eladósodottsággal – írták.

Környezetvédelmi minisztert hiányol az LMP

Az LMP-nek nem okozott nagy meglepetést az új kormányzati névsor, és a párt úgy látja, hogy Lázár János “kis miniszterelnök lesz” – mondta Szél Bernadett csütörtökön az MTI-nek.

A párt társelnöke – miután Orbán Viktor megnevezte harmadik kormányának miniszterjelöltjeit – úgy fogalmazott, hogy a korábban Miniszterelnökséget vezető államtitkárként dolgozó Lázár János eddig is “gátlástalan volt”, és az ő nevéhez kapcsolódik a fejlesztések szétverése, most pedig még nagyobb hatalmat kap.
Szél Bernadett megjegyezte: Németh Lászlóné “kitalicskázásért felelős miniszter” nem került be a kormányba, és remélik, hogy ez így is marad, bár a hírek szerint a paksi fejlesztésért felelős pozíciót kaphat. Úgy fogalmazott: az LMP “perverznek tartaná”, ha ez megvalósulna, miközben a környezetvédelem ügye nem kap önálló minisztert.

Jobbik: nem várható nagy változás

Dúró Dóra szerint “Orbán Viktor azt a formát hozta, amire lehetett számítani”, a kormánynévsor nem okozott meglepetést, gyakorlatilag majdnem minden miniszterjelölt neve szerepelt már korábban a sajtóban.

A politikus megjegyezte: magával a kormánystruktúrával sem értenek egyet, hiszen olyan kiemelt területek, mint az oktatás, az egészségügy és a szociális terület nem kapnak önálló tárcát, hanem továbbra is “egy minisztériumba zsúfolva” kell működniük, ami a Jobbik álláspontja szerint nem lehet hatékony. Az ellenzéki párt azt is sérelmezi, hogy a vidékfejlesztési helyett földművelésügyi tárcát hoznak létre, amit szintén visszalépésnek minősítenek.
Dúró Dóra azt mondta: nagy változást nem remélnek, hiszen alapvető személyi változások nem lesznek a kormány összetételében. “Ugyanarra a gazdagoknak kedvező kormányzásra számíthatunk, ami az elmúlt négy évben is volt” – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik