Belföld

Kulka János nyílt levelet írt Orbánnak „buzilobbi-ügyben”

A színész azt kéri, a miniszterelnök határolódjon el Kerényitől a homofób kirohanás miatt.

Kulka János nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz Kerényi Imre múlt heti kijelentéseivel kapcsolatban. A miniszterelnöki megbízott a Keresztény Színházi Fesztivál háttérbeszélgetésén többek között azt mondta, hogy fel kell venni a harcot a „buzilobbi” ellen.

A másságát nyíltan vállaló Kulka a nyílt levélben az említett mondatra – és Kerényi korábbi hasonló kirohanásaira – utalva leírja, hogy a miniszterelnök nemhogy nem mentette fel tisztségéből, de még csak el sem marasztalta megbízottját a homofób, a gyűlöletbeszéd határát súroló kijelentések után.

A Katona József Színház társulatának tagja szerint Kerényi közszereplő, szavai a közbeszédet tematizálják; így felmerül a kérdés, melyek azok a magyar kulturális értékek, amelyek megőrzésére és fejlesztésére hivatott Kerényi Imre. „Alig hiszem, hogy a homofóbia köztük lenne”- írja Kulka, majd így folytatja: „Az a tény, hogy Ön mint a megbízott úr közvetlen felettese, eltűri ezt a hangnemet, két dologra enged következtetni: Kerényi Imre megnyilvánulásai az Ön tetszésével is találkoznak, sőt, azt sem bánja, ha ez a beszédmód a „tudatos nemzeti közjogi gondolkodás és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek” részévé válik. Szeretném hinni, hogy tévedek.”

Kulka arra kéri a miniszterelnököt, hogy határolódjon el Kerényi Imrétől, „mutassa meg, hogy 2014 Magyarországán, Európa közepén nincs helye annak, hogy közszereplők harcot hirdessenek, uszítsanak a társadalom bármely része ellen.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik