Belföld

Így értékelte Merkel az EP-választást

Jean-Claude Juncker az Európai Néppárt jelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére – szögezte le hétfőn Berlinben Angela Merkel német kancellár. A konzervatív CDU elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Európai Parlamentben (EP) egyetlen párt sem tudja csak a saját erejére támaszkodva meghatározni, hogy ki legyen a bizottság következő elnöke.

A kancellár a CDU elnökségének az EP-választások kimenetelét értékelő ülése után tartott sajtótájékoztatón kifejtette, hogy az uniós intézmények átfogó tisztújítása során “személyi csomagot” kell kidolgozni, vagyis a tisztségek betöltéséről párhuzamosan kell tárgyalni és egyszerre kell dönteni.

A kormánypártok – a konzervatív CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata SPD – vezetői már hétfőn megkezdik az egyeztetést, azzal a céllal, hogy a berlini vezetés egységes német álláspontot képviselve vegyen részt a tisztújításban – mondta Angela Merkel.

A legjobb válasz

Konkrét személyekről, jelöltekről még nem lesz szó az uniós tagországok állam- és kormányfőit összefogó Európai Tanács keddi informális találkozóján, a megbeszélésen mindenekelőtt az új összetételű Európai Bizottság tevékenységének tartalmáról és a legfontosabb aktuális uniós témákról, a gazdasági növekedésről, munkanélküliségről, versenyképességről cserélnek majd eszmét – tette hozzá a kancellár.

Angela Merkel sajnálatosnak nevezte az erőteljesen jobboldali, populista pártok több tagországban regisztrált előretörését. Hangsúlyozta, hogy az ilyen erőket csak a foglalkoztatottság bővülését és a gazdasági növekedés ösztönzését célzó politikával lehet feltartóztatni. A “munkahelyteremtés és a növekedés a legjobb válasz” a populisták kihívására – mondta a német kancellár.

Az EP-választás németországi eredményeiről szólva kiemelte, hogy Németország Európára, az uniós integrációra szavazott, ami fontos jelzés a társállamoknak.

Az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) 7 százalékos eredményével kapcsolatban kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a CDU semmi szín alatt nem működik együtt az AfD-vel, és nem a párttal kíván foglalkozni, hanem választóinak gondjaival, bajaival, aggodalmaival.

Az elnökválasztás a konszolidáció első lépése

Az ukrajnai elnökválasztásról elmondta, hogy a véleményalkotással be kell várni a hivatalos végeredményt, az azonban biztos, hogy “jó hír lenne”, ha Petro Porosenko már az első fordulóban megszerezné az államfői tisztséget.
Hangsúlyozta: az elnökválasztás a konszolidáció első lépése, amelyet az alkotmányozásnak és a parlamenti választásnak kell követnie. Hozzátette, reméli, hogy az orosz vezetés az ígéreteinek megfelelően tiszteletben tartja az elnökválasztás eredményét.

Kiemelte: nagyon fontos, hogy lezáruljon az Ukrajnába irányuló orosz földgázszállítások körüli vita. Ebben az ügyben még a héten megállapodás várható az Európai Bizottság energiaügyi biztosa, Günther Oettinger közvetítésével zajló tárgyalásokon – mondta Angela Merkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik