Belföld

Schiffer: a lé a tét

Schiffer András – miután leadta szavazatát a főváros V. kerületének egyik szavazóhelyiségében – a választás tétjének nevezte azt is, hogy fennmarad-e a környezetbiztonság és azt, hogy az ország meg tudja-e védeni magát a pénzügyi spekulációkkal szemben vagy a közösségi agrárpolitika terén. Mint mondta: fontos, hogy ne olyan képviselők menjenek Strasbourgba, akik nagyvállalatokat, nagyhatalmakat képviselnek.

Szerinte az LMP nem „kamu” listavezetőt állított, hanem olyan embereket indított az EP-választáson, akik haladéktalanul elkezdik a munkát az unióban. Arra kérte a választókat: ne szavazzanak olyan pártokra, amelyeknek az EP-választás csak arról szól, hogyan oszthatják ki a helyeket egymás között az önkormányzati választások előtt. Erős, elszámoltatható képviselőket kell az EP-be küldeni, akik maguk is képesek mások elszámoltatására – tette hozzá.

Schiffer András némi csalódással jegyezte meg, hogy a szavazókörben nem volt akkora tömeg, mint áprilisban, de bízott abban, hogy az akkor rájuk szavazó mintegy 270 ezer ember most is az LMP-re voksol, és így pártja akár két képviselőt is küldhet az EP-be.

Meszerics Tamás listavezető közölte: a zöldek frakciójában – amelynek az LMP megválasztott képviselői is a tagjai lesznek – már a választások másnapján elkezdődik a munka. Úgy vélte: az „elitcsoport” hibája, hogy „úgy tákolták össze ezt az intézményrendszert, hogy a politikai képviseletet nem tudja demokratikusan biztosítani”. Most akár egy kisebb frakció is képes lehet az intézményrendszer demokratikusabbá tételére – fogalmazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik