Belföld

Jogsértő a választási szelfi

Jogsértő a szavazólapok lefényképezése vagy kivitele a szavazókörből. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) még az áprilisi parlamenti választás előtt fogadott el a választási szerveknek szóló, nem kötelező érvényű iránymutatást erről. Az NVB azért adta ki állásfoglalását, hogy a visszaéléseket, így a láncszavazásokat megakadályozza.

A testület jogértelmezését akkor azzal indokolta, hogy a szavazólap is okirat, amelynek rendeltetése a választók akaratának megjelenítése és a választás eredményének megállapítása. Ebből következik, hogy sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, valamint a választás titkosságát és a választáson való önkéntes részvételt, ha a választó a szavazólapot sajátjaként kezeli, a szavazóhelyiségből kiviszi vagy a borítékba helyezés előtt felvételt készít róla.

Ez azt is jelenti, hogy a választópolgár úgynevezett szelfit sem készíthet magáról a szavazófülkében. Az NVB szerint a szavazás titkosságához hozzátartozik a szavazólap tartalmának titkossága is. Ennek ellenére az országgyűlési választáson a Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartása szerint a “gyűjtögetők” 4545 egyéni és 2998 listás szavazólapot vittek haza a szavazókörökből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik