Belföld

Orbánnak ki kell rúgnia Kerényit!

Nem lehet homofób "a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott".

A Magyar Liberális Párt felszólítja Orbán Viktort, hogy azonnal mentse fel hivatalából a homofób Kerényi Imrét. A Fodor Gábor vezette párt szerint a kormányfőnek tiszteletben kell tartania Magyarország Alaptörvényének rendelkezéseit, nem tarthatja meg hivatalában miniszterelnöki megbízottját, aki tegnap olyan kijelentéseket tett, hogy „buzilobbi” lengi körbe a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, ezért a képzést és az állami támogatást el kell venni az intézettől és egy új állami színészképzést kell helyette felépíteni. “Ez a kijelentés támadás az emberi és a szakmai méltóság ellen”.

Az EU tagjaként Magyarország kötelezettséget vállalt az alapvető emberi jogok tiszteletben tartására, amit Alaptörvényében is megerősített. “Ennélfogva Magyarországon nem viselhet kormányzati hivatalt olyan személy, aki az Alaptörvény rendelkezéseit nyíltan semmibe veszi és másokat is erre szólít fel” – írták. Kerényi már több megnyilatkozásával bizonyította, hogy méltatlan hivatalára.

A liberálisok szerint nem lehet Magyarországon ”a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott” olyan, aki uszító homofób kijelentéseket tesz. Márpedig Kerényi ezt tette, amikor a Keresztény Színházi Fesztivál keretében, az Új Színház rendezvényén alpári és kirekesztő módon nyilatkozott meg. Ez elfogadhatatlan a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével megbízott kormánytisztviselőtől, összeegyeztethetetlen a kormánypártok által hirdetett keresztény értékekkel és szégyent hoz nemcsak Magyarország kormányára, de annak polgáraira is.

A liberálisok ezúttal nem részletezik, de a minap a vérellátónak küldött nyílt levél alapján vélhetően Kerényi Imre mondatai is szembemennek nemcsak az Alaptörvény, hanem az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény számos rendelkezésével.

Vélhetően Orbán Viktor előtt is ismert, hogy a kétharmados többség által elfogadott Alaptörvény I. cikk (1) bekezdése szerint „Az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait tiszteletben kell tartani. Védelmük az állam elsőrendű kötelezettsége.“ A (2) bekezdés hogy „Magyarország elismeri az ember alapvető egyéni és közösségi jogait.“ A II. cikk nyilvánítja ki, hogy „Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van… az emberi méltósághoz.“ A XV. cikk (2) bekezdése fogalmaz úgy, hogy „Magyarország az alapvető jogokat mindenkinek bármely megkülönböztetés… nélkül biztosítja.

Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény 8.§-a egyértelműen rögzíti, hogy „ Közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül az olyan rendelkezés, amelynek eredményeként egy személy … valós vagy vélt

a) neme
b) szexuális irányultsága
c) nemi identitása

miatt részesül kedvezőtlenebb bánásmódban, mint amelyben más, összehasonlítható helyzetben lévő személy … részesül, részesült vagy részesülne.“

Ajánlott videó

Olvasói sztorik