Belföld

Kovács: Moszkvában hideg volt mindig

Vallott a kémügybe keveredett jobbikos. Egy jobbikos lapnak. Tiszta vizet öntene a pohárba. Azt mondja, csak a szakszerű orvosi beavatkozásnak köszönheti, hogy nem lett nagy baja.

A BBC által csak Béla Bond-nak hívott Kovács kórházban van, és nem a százmilliós vagy ötvenkétmilliós villájában. Egyedül a Jobbik pártlapjának, az alfahir.hu-nak sikerült beszélnie vele, korábban már fotót is mutattak róla. Most interjút készítettek vele.

Átlagos gyerekkor, sok utazás

Az interjú nagy részében a gyerekkoráról mesél Kovács, akit – állítja – tényleg Kovács Bélának hívnak. Budapesten született és csak magyar állampolgársággal rendelkezik. Már gyerekkorában is a külpolitika és a közgazdaságtan érdekelte, meg az autók és motorok. „A mai napig a 2000 előtt készült amerikai kocsik a kedvenceim” – mondja, ami azért furcsa, mert ha a mai napig ezek a kedvencei, akkor már gyerekként is azok voltak. Tekintve, hogy 1960-ban született, ez elég furcsa. Lehet, a kémvád tényleg légből kapott és egy időutazóval van dolgunk.

Kovács elmondja, tanult Tokióban, négy évig éltek ott, de Szófiában is tanult. Rengeteg ismerőse van, „talán csak Afrika, az Északi- és a Déli-sark a kivétel.” 1980-ban hazatért, majd egyből ment is tovább Leningrádba, majd Moszkvába.

Kovács Béla
Most nem ilyen vörös háttér volt mögötte, nem is öltöny, hanem pizsama
Kép: MTI

Az orosz fővárosban megismerte a mai Wallis-vezért, Vers Tibort, akiről azt állítja, hogy „MSZP-közeli vállalkozóként a Fidesszel is jó kapcsolatokat ápol.” A kérdező pedig megpendíti, hogy akkor ő is ügynök lenne. Is? Mindegy, ellenben kiemelnénk az interjú legerősebb kérdés-válasz párosát:

– Térjünk vissza Moszkvához.

– Hideg volt mindig.

Orosz feleség, bécsi kaland

Kovács újra elmeséli, hogy orosz a felesége, megemlíti osztrák kitérőjét is, de hazahúzta a szíve, a szülőföld. Pozíciója és múltja, kapcsolatai miatt támadhatták meg a kémvádakkal, de ezt határozottan visszautasítja, aljas rágalomnak tartja. Ő is elismétli, amit a Jobbik szokott, külföldi nyomás lehet az, hogy kémkedéssel gyanúsítják. De a bizottsági ülésről és a meghallgatásáról nem beszélhet, államtitok.

Hogy akkor miért lépett le Vona sajtótájékoztatójáról? Hívta a munka meg a kötelesség, Szegeden kellett volna lakossági fórumot tartania. A luxusingatlanjáról pedig újra elmondja: 52 millióért vette, hitelből. A házról azonban azt mondja, szakemberek állítják, életveszélyes állapotban van, le kell bontani az egészet. De akkor miért lehet apartmanként bérelni?

„A kórképem mindent elárul”

Az interjú végén Kovács elárulja, kis híján szívinfarktust kapott, állapotáról a kórképe minden elárul. Csak a szakszerű orvosi beavatkozásnak köszönheti, hogy nem lett nagyobb baja. Azt mondja, a napokban további vizsgálatok várnak rá, de az ügyészségnek csak egy-két fotója lehet. „Már végig is számoltam magamban, hány orosz diplomatával találkoztam, miket rángathatnak még elő.” Majd azzal búcsúzik, hogy minden érintett sajtótermék vagy vádaskodó politikus esetében jogi útra fogja terelni az ügyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik