Belföld

Hárommillióba került egy munkahely

Háromezer új állás létesült Csongrád megyében az elmúlt hét év uniós munkahelyteremtő pályázatain keresztül befolyt több mint kilencmilliárd forintból.

Magyar viszonylatban rekord összeg, közel 9,3 milliárd forint uniós forrás érkezett munkahelyteremtésre az elmúlt hét évben, Csongrád megyébe – írja egy, az Index.hu birtokába jutott NFÜ-s kimutatásra hivatkozva a Délmagyarország.

Ebbe az összegbe azoknak a nyertes cégeknek a pénzei is beletartoznak, akik másra (például fejlesztésre) pályáztak, a támogatásért cserébe azonban vállalták, hogy növelik (illetve határozott ideig nem csökkentik) a foglalkoztatottaik számát.

A jelentésből kiderül, hogy kereken 3000 új munkahely született az EU által megtámogatott helyi vállalkozásoknál, így egy megyei álláshelyre, átlagosan közel 3,2 millió forintot költött az európai közösség. Ez a szám kétszer nagyobb az országos átlagnál; 2,2 millióval több mint Békés megyében. A tényleges összeg egyes munkahelyeken ennél is több, nem egy olyan vállalkozás van ugyanis, amely néhány százezer forintért „cserébe” több száz új munkahelyet hozott létre.

A pályázatok értékelésénél pluszpénzt is kaphatnak azok, akik hátrányos helyzetű térségben vállalják a feltételeket, vagy akik nyilvántartott álláskeresőt vesznek fel. Emiatt gyakori, hogy fővárosi cégek Csongrád megyében jelentik be a telephelyüket, hogy pályázatot nyerjenek: az sem biztos tehát, hogy az embereket nálunk alkalmazzák – jegyzi meg az  adatok kapcsán a Délmagyar.

A jelentés kivonatát, illetve az egyes megyék számadatait az Index.hu-n olvashatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik