Belföld

Ezért lehetett kacsaúsztató a jégpályából

A Főpolgármesteri Hivatal Beruházási Főosztályának tájékoztatása szerint a Városligeti Műjégpálya engedélyezési és kiviteli terveiben nem egyezik meg a hűtőközeg típusa, azt megváltoztatták.

Az Index szerdán írt arról, hogy jövő hétfőn ül össze a Fővárosi Önkormányzat Pénzügyi Ellenőrző Bizottsága, amelynek napirendjén szerepel a műjégpálya ügye. A bizottság még februárban hozott egy határozat arról, hogy tisztázni akarja a műjégpálya-beruházás kapcsán felmerült ellentmondásokat.

Nem tértek ki a hűtőközeg típusára

A budapest.hu honlapon közzétett tájékoztató anyagban a beruházási főosztály több kérdésre is válaszolt.
Mint olvasható, a megvalósíthatósági tanulmány nem tér ki a hűtőközeg típusára, vagyis a megvalósíthatósági tanulmányban foglaltak jóváhagyása nem jelentette azt, hogy a kiviteli tervekre nézve kötelezően meg lett határozva a hűtőközeg típusa. A megvalósíthatósági tanulmány a korábban elkészített engedélyezési tervek felhasználásával készült, amelyet 2002-ben a Radiáns Pest Megyei Területfejlesztési Kft. készített el, majd 2008-ban aktualizált. Az engedélyezési tervekben még meg volt határozva a hűtőközeg.

A tájékoztató szerint mivel a kiviteli tervek készítésére vonatkozó kiírás a fenti megvalósíthatósági tanulmányra épült, nem tartalmazott kötelező előírást a hűtőközeg típusára vonatkozóan, ennek megválasztását is tervezési feladatnak minősítette.
“A tervező által 2002-ben készített és jóváhagyott engedélyezési terveket 2008-ban aktualizálták a megvalósíthatósági tanulmányban. Ez ebben foglaltakhoz képest a kiviteli tervekben a hűtőközeg típusa megváltozott” – írták.

Nem volt meg a kétnapos hibátlan próbaüzem

Mint olvasható, a beruházási főosztály rendelkezésére álló iratanyagban nem szerepel a hűtőközeg megváltoztatására vonatkozó dokumentum. A tervezőtől kapott szóbeli információ szerint a Városligeti Műjégpálya akkori vezetője szerette volna elkerülni a jelentős mennyiségű etilénglikol tárolását és az ebből adódó mérgezési kockázatot, és ezért kérte meg a tervezőt a hűtőközeg megváltoztatására – írták.

A főosztály arról is írt, hogy a befejező kivitelezési munkák elvégeztetését követően a műszaki átadás-átvételi eljárások sikeresen lezajlottak. Tekintettel arra, hogy az azóta felszámolás alá vont korábbi generálkivitelező, a HÉROSZ Építőipari Zrt. – a Fővárosi Önkormányzat jogi álláspontja szerint jogellenesen – levonult a munkaterületről, ezért a hűtéstechnika esetében nem folytatták le az egybefüggő 48 órás hibátlan próbaüzemet, amelyet az építési szerződésben rögzítettek.

A végleges használatbavételi engedély megszerzésének azonban nem volt feltétele a hűtéstechnikai rendszer hibátlan működése, az érintett szakhatóságok a használatbavételhez kivétel nélkül hozzájárultak – áll a tájékoztatóban.
Mint olvasható, a Fővárosi Önkormányzat a hűtési rendszer hibás működéséből eredő kárait polgári peres úton kívánja érvényesíteni.

Évekkel korábban kezdődtek a problémák

A Főpolgármesteri Hivatal január 3-án az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a hűtőrendszerrel kapcsolatos hibák először 2012. február 26-án mutatkoztak, amelyeket az új városvezetés a Budapesti Műszaki Egyetem bevonásával vizsgáltatott meg a 2012-2013-as szezonban.

Az akkori tájékoztatás szerint nemcsak az enyhe időjárás miatt kellett bezárni a Városligeti Műjégpályát januárban néhány napra. A problémát az okozta, hogy az egykori hibás tervek, másrészt a kivitelezésből adódó hiányosságok miatt nem működött megfelelően a jégpálya hűtési rendszere.

A problémák a jégminőséggel még tavaly december 30-án kezdődtek. A jégpálya infovonalán a Hír24-nek akkor azt mondták, hogy a szabadtéri pályák egyszerűen nem bírják az december végéhez képest enyhe időt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik