Belföld

EP-receptek: ezt főzték ki a pártok

A nyolc pártból kettőnek nem futotta programra. Az egyik a várhatóan a legtöbb szavazatra esélyes Fidesz-KDNP, a másik, a Haza nem eladó mozgalom, amelynél nehéz megfogni, mi a célja az Európai Parlamentben. Kampányfilmjéből csak az derül ki, hogy egy augusztusi demonstráció miatt vádat emeltek a párt vezetői ellen. Amennyiben képviselők lennének, legalább elkerülhetnék a jogi következményeit az akciónak – írja a Policy Agenda.

Vázlatosak Seres Mária Szövetségeseinek (SMS) elképzelései is. A fő üzenet, a halálbüntetés visszaállítása nem szerepel a leírt tervei között, amit a kutatók úgy értékelnek, hogy „egy jól hangzó, demagóg üzenettel próbálnak szavazókat szerezni, miközben annak az Európai Parlamenthez nincsen köze”.

A Jobbik állt elő a leghosszabb programmal, amely jelentős része csak történeti áttekintése az európai integrációnak. A párt programszinten EU-kritikus, de nem foglal állást az azonnali kilépés mellett. Fő üzenete a földvédelem, és az európai bér, Kampányfilmjük az 5 évvel ezelőttihez képest egyáltalán nem radikális, már sem a csendőrség, sem a vasököl, mint szimbólum nem kerül elő.

A választáson induló pártok fele (MSZP, LMP, Együtt-PM és a DK) a baloldali szavazókra hajt. Azok kegyeit keresik, akik nem kormánypárti szavazók, tartanak a radikális jobboldaltól, és nem, vagy mérsékelten kritikusak az EU-val szemben. A kutatók szerint talán éppen ezért, sem üzeneteik jellegében, sem témájukat tekintve nem tudtak meglepővel előállni.

A Policy Agenda szerint a vasárnapi EP választások tétje, hogy valódi kampány híján, a Fidesz-KDNP növeli-e bázisát, a Jobbik második erővé lép-e elő. Ez azért is kérdéses, mivel áprilisban olyan településeken lett erős, ahol az EP-választás kevesebb szavazót mozgat meg.

A harmadik kérdés, hogy a négy baloldali párt hogyan tudja egymás között felosztani a szavazókat. Azaz nemcsak a nagyvárosi közegben is képesek lesznek-e érdemi támogatottságot felmutatni. Ebben a programok nem fognak segíteni, mivel továbbra sem tartalmaznak üzenetet a kistelepüléseken élők számára – írja a Policy Agenda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik