Belföld

2 milliárdért adott túl Rogán a Párizsi Udvaron

A szerződést szerdán írta alá Rogán Antal a tulajdonos által meghatalmazott Mellow Mood Group ügyvezető igazgatóival Budapesten.

A korábban üzleti funkciókkal, lakásokkal, műtermekkel működő ingatlan műemléki – a szerkezetét is érintő – felújítási költségei meghaladták az önkormányzat anyagi lehetőségeit, s biztosak voltak abban, hogy a következő években sem tudnak több milliárd forint uniós forrást bevonni a fejlesztésbe – mondta a szerződéskötést megelőzően Rogán Antal.

A polgármester a Mellow Mood csoportot garanciának nevezte arra nézve, hogy a “régi ékszerdoboz nem megy veszendőbe”, nem áll több évig üresen, hanem egy fontos és színvonalas budapesti ingatlanfejlesztés valósul meg.

Rogán Antal szerint a fejlesztők befektetőt vontak be az ingatlan megvételébe, a fejlesztést és az üzemeltetést pedig maguk vállalják. Kiemelte azt is, hogy a szerződés felújítási garanciákat is rögzít, két éven belül engedélyes terveket kell letenni, 7 éven belül pedig be kell fejezni a fejlesztést. Az épület átadásakor értékleltár készült, s rendelkezésre állnak az értékmegőrzésre vonatkozó műemléki előírások.

A Párizsi Udvart 2,1 milliárd forintért vásárolták meg, az önkormányzat a befolyt összeget – pályázati forrásokkal kiegészítve – visszaforgatja a környék társasházainak homlokzati felújítására.

Zuhair Awad, a Mellow Mood Group egyik tulajdonosa, ügyvezetője arról beszélt: eredeti állapotában szeretné újra látni az épületet, amelyhez 1980 óta nem nyúltak hozzá. Hozzátette: az épületben vendéglátóhelyeket, konferenciahelyszínt és ötcsillagos apartmanhotelt szeretnének létrehozni, már keresik a tervezőket. Kiemelte azt is: amellett, hogy új turisztikai központ épül, a beruházás új munkahelyeket fog teremteni, s elsősorban magyar alapanyagokat fognak felhasználni.

Sameer Hamdan, a cégcsoport másik tulajdonosa és ügyvezetője arról beszélt: 1986 óta vannak Magyarországon, s 1997 óta fejlesztenek ingatlanokat. Szerinte a turisták Budapestet a kis Párizsnak tartják, s bízik abban, hogy a megújult udvarban is élvezik majd ennek szépségét.

Orbán és Schmitt a megnyitón

Sameer Hamdan és Zuhair Awad több szállodát is üzemeltetnek a fővárosban. Cégük, a már említett Mellow Mood 2012 nyarán nyitotta meg az újjáépített Klotild-palotában üzemelő Buddha Bárt, a Párisi Udvar tőszomszédságában. A szálloda megnyitóján ott volt Orbán Viktor kormányfő és Schmitt Pál, akkori államfő is, a megnyitó előtt Németh Lászlóné fejlesztési miniszter pedig állami kitüntetést adományozott a két üzletembernek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik