Belföld

Török: Orbán tarolhat, nincs is tét

Török Gábor szerint egy hónappal a parlamenti választás után nem lesz jellemző a kormányellenes hangulat, várhatóan azok mennek el szavazni, akiknek a parlamenti választás pozitív élmény volt. Leginkább a Fidesz, másodsorban a Jobbik és kisebb részben talán az LMP szavazói. Szerinte az időpont nem az ellenzéknek, hanem a kormánynak kedvez, amely most jobban fog szerepelni, mintha két év múlva, a parlamenti ciklus felénél tartanák az EP-választást.

Török Gábor szerint ez az európai parlamenti választás nagyon más lesz, mint a 2004-es, illetve a 2009-es, pedig azokon is alacsony volt a részvétel. A 2004-esnek volt egy jelentős politikai tétje: részben azért, mert az volt az első EP-választás Magyarországon, részben azért, mert az Medgyessy Péterről és a szocialista pártról is szólt, továbbá arról, hogy a parlamenti ciklus felénél milyenek az erőviszonyok.

A 2009-es EP-választás már majdnem a 2010-es parlamenti választás előszobája volt, sokan akkor mutatták meg, mennyire elégedetlenek az akkori kormánnyal. “Abban, hogy akkor kisebbségi kormányzás lett, s az SZDSZ elindult végleg a lejtőn, volt szerepe az EP-választásnak” – mondta a politikai elemző. Török Gábor úgy gondolja, a protesthangulat nem lesz jelentős most, és nincs igazi politikai tét se. A választók egyik motivációja lehetne, hogy üzenjenek a kormánynak. Na de most egy éppen alakuló kormánynak ki akar üzenni? – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik