Belföld

Ausztriába menekülne a devizahiteles nyugdíjas

Devizahitele miatt képtelen megélni egy makói rokkantnyugdíjas, aki végső kétségbeesésében most megpróbál menedékjogot kérni az osztrákoktól.

Öt esztendeje kezdődött az 56 esztendős Bodó Lászlóné kálváriája, amikor az osztrák határ közelében, a Vas megyei Káldon megvett egy házat.

Ugyan Makón is van ingatlana, de közelebb szeretett volna lenni a fiához, ráadásul úgy gondolta, a határ túloldalán könnyebben találhat magának kiegészítő munkát – szakmája szerint varrónő, több nyelven beszél, dolgozott már külföldön.

Mivel a makói házat tíz éve képtelen eladni, felvett egy 6,5 millió forintos svájcifrank-alapú hitelt – számolt be a délmagyar.hu.

A hitel felvételekor úgy gondolta, hogy a férjével közös, összesen 150 ezer forintos jövedelméből vissza tudják majd fizetni a kölcsönt, a havi törlesztés azonban 30 ezerről közel 100 ezerre nőtt, a tartozás pedig ötévi törlesztés után 12 milliósra. Ráadásul közben a férje idősotthonba vonult, így az ő nyugdíjára már nem számíthat.

Végső kétségbeesésében a káldi házat megpróbálta felajánlani a Nemzeti Eszközkezelőnek, de erre a bank az ügyintézésre jogszabályban megszabott 30 napos határidő alatt nem adott engedélyt.

Most ott tart, hogy a 32 ezer forintos rokkantnyugdíját lényegében teljes egészében a banknak fizeti, így nincs miből megélnie, a gyógyszereit is az orvosa fizeti. Végső kétségbeesésében, Ausztriában készül menedékjogot kérni, erre azonban aligha lesz lehetősége – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik