Belföld

Vona Putyinnal egyeztetett az ATV-ben

Képletesen. De hihetően. A Jobbik elnöke először szerepelt Kálmán Olga Egyenes Beszédében, a téma pedig KGBéla volt.

Az ATV már nem bojkottálja a Jobbikot, Vona Gábor pedig Kálmán Olga vendége volt, szokatlan szereposztás, a nézőnél csak Vona volt megilletődöttebb, mint amikor először van külföldön az ember.

Amerikának nem tetszik a Jobbik

A műsorvezető nem bírja ki, megkérdezi, hogy tényleg KGBélának hívják Kovácsot a párton belül, de kiderül, nem. Ez megmarad amolyan, a sajtóban meghonosodott becenévnek, gúnynévnek. De Vonát nem érte váratlanul, hogy betámadták őket, ellenben van rá magyarázata. Ez egy Amerikából ösztönzött és a Fidesz, valamint az MSZP által véghezvitt rágalomhadjárat a Jobbik ellen, mondván, túl erős már a radikális párt.

„Én hiszek Kovács Bélában”

Feltűnt bármi is Vona Gábornak, hogy ügynök van a pártban? – kérdezi a műsorvezető és ekkor lejátszódik előttünk a televíziózás történetének egyik legszürreálisabb jelenete: Vona Gábort Putyin orosz elnök feéhívja. Csak képletesen, Vona egyik keze volt Putyin, a másik meg saját maga, azt próbálta demonstrálni, hogy képtelenség az, hogy az oroszok valakit beépítenek a pártba. Ha pedig egy profi kémet építenek be, arról meg úgysem tud. (Ha Kovács kém, akkor biztos, hogy nem profi, gondoljunk csak arra, hogy próbált felszívódni ma egy sajtótájékoztatón.)

De lehet, hogy az oroszok fizetnek a Jobbiknak, hogy legyen egy beépített emberük Magyarországon; erősködik tovább Kálmán Olga, esetleg még fizettek is, fizetnek is. „Vona Gábor nem mond ilyet”, nem adja el a pártot, szóval a pártelnök szerint ez is kizárva. „Én hiszek Kovács Bélában” – zárná le a dolgot Vona.

„Az orosz szimpátiája soha nem volt kétséges”

De ki ez a Kovács Béla? Teszi fel jogosan a kérdést a műsorvezető. Vona elmondja, hogy 2005 körül csatlakozott a párthoz, 2010-ben lett EP-képviselő (a 2009-ben megválasztott, de 2010-ben hazatérő Balczó helyét vette át), és mindig is a külügy érdekelte. Az orosz külügy. „Az orosz szimpátiája soha nem volt előttem kétséges” – mondja Vona Kovácsról.

Nem lépnénk ki, de

Végül egy kicsit rátérünk a Jobbik Európa-politikájára is. A párt nem léptetné ki Magyarországot az EU-ból, de jelentősen újratárgyalná a két fél viszonyát, mert az Európa most csak kihasznál minket, az olcsó munkaerő és a felvevőpiacunk miatt, állítja a pártelnök. Az oroszokkal azonban szorosabbra fűznék a viszonyt, a felvevőpiac miatt. „A medve nem játék”, nem árt jóban lenni az oroszokkal, zárja.

Hogy milyen kém Kovács, ha az, arról itt egy gyönyörű montázs, épp Oroszországban ad elő arról, hogyan is működik az EU (a véleménye szerint egy szavazógép az egész), mellette ott ül Vona, most Kálmán Olgánál nem volt ennyire jókedve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik