Belföld

Biszku: Nem kérek kegyelmet!

Megtörte a csendet az egykori belügyminiszter, akit a héten első fokon öt év hat hónap szabadságvesztésre ítéltek.

Nem kérek kegyelmet! Egyszerűen nem tehetem, mert amikkel vádolnak, nem követtem el. Nem vagyok bűnös – mondta az egykori belügyminiszter a Vasárnapi Blikknek. Biszku a verdiktet kedden nagyothallása miatt fülhallgatóval, de nyugodtan fogadta, nem lepődött meg az ítélet rendhagyó indoklásán sem.

Ahogy arról a Hír24 is beszámolt, öt év hat hónap szabadságvesztésre ítélték Biszku Bélát kedden, első fokon a Fővárosi Törvényszéken. Felbujtóként elkövetett szándékos emberöléssel megvalósított háborús bűntett, bűnpártolással megvalósított háborús bűntett, lőszerrel visszaélés és kommunista bűnök tagadása – mindebben bűnösnek találták. A volt miniszter emellett tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is. Perbeszédében az ügyészség életfogytiglant, a védő viszont felmentést kért.

Biszku 2012 szeptemberében került őrizetbe, először lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el vele szemben, később azonban házi őrizetbe helyezték, végül 2013 októberében enyhítették a kényszerintézkedést. A nyomozást többször meghosszabbították. A nyomozást többször meghosszabbították. Biszku Béla ellen egyébként jobbikos képviselők tettek feljelentést a 2011-ben elfogadott emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségéről szóló törvény alapján. A nyomozást többször meghosszabbították. Az ügyben tavaly októberben emeltek vádat.

Olvasói sztorik