Belföld

EP-választás: 11-kor zárnak az utolsó urnák

Az EP tagjainak megválasztása május 25-én este 11 órakor ér véget, amikor Olaszországban is bezárnak az utolsó szavazókörök; addig egyetlen tagállamban sem lehet nyilvánosságra hozni még a részeredményeket sem.

Az Európai Parlament magyar tájékoztatási irodájának közlése szerint azonban a szavazás napján 21 órakor az EP közzéteszi az első, európai szintű részvételi adatokra vonatkozó becsléseket, 22 óra után pedig az első összeurópai mandátumbecslést a tagállami exit pollok alapján.

Ennek módszeréről a tájékoztatási iroda annyit közölt, hogy az Európai Parlament a TNS Opinion közvélemény-kutató intézettel együttműködve az uniós országok aktuális közvélemény-kutatásai alapján már a voksolás előtt heti rendszerességgel közöl előrejelzéseket a választások eredményeiről és a parlamenti helyek elosztásáról.

A közvélemény-kutatás a 28 tagállamban heti rendszerességű, európai és országos szintű felméréseken alapszik, a pártok által megszerzendő képviselői helyek számát a nemzeti választási törvények alapján becsülik meg, figyelembe véve a választási formulát és rendszert, valamint a bejutási küszöböt.

Az előrejelzéseket a két vagy három legfrissebb közvélemény-kutatás eredményének átlagából számítják ki, amennyiben azok nem több, mint 14 napos eltéréssel készültek, és a felmérés időpontja is nyilvános. Abban az esetben, ha az átlag kiszámítása nem lehetséges, a legfrissebb rendelkezésre álló európai vagy országos közvélemény-kutatás eredményét veszik számításba.

A választás napján is ilyen módszerrel végzett mandátumbecslést fog közzétenni az EP május 25-én este 10 óra után.
Este 11 óra után pedig – az olaszországi szavazóhelyek bezárása után – a tagállami előzetes hivatalos eredmények alapján összeurópai eredményeket tesz közzé az EP.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik