Belföld

Belvíz miatt kénytelenek költözni

10 embert telepítettek ki egy Vas megyei településen. Közben az áradó Rába miatt Győrben utakat zártak le. Egyre komolyabban kell foglakozni a nagy esők következményeivel.

A folyókon levonuló árvíz miatt vasárnap összehívják az Országos műszaki irányító törzset – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője szombaton. Molnár Béla szerint: az ország különböző folyóin, egyebek mellett a Dunán, a Hernádon, a Rábán rendeltek el az elmúlt napokban árvízvédelmi készültséget. “Ezt a munkát, a védekezéshez szükséges teendőket össze kell hangolni” – tette hozzá, megjegyezve: jelenleg háromszáz kilométeren rendeltek el készültséget, ebből 62 kilométernyi a harmadfokú a Hernádon, ugyanakkor várhatóan vasárnap a Lajtán is harmadfokú lesz a készültség.

Egy lett kenust ma délben kellett kimenteni a megáradt Hernádból. A folyó partján verte fel sátrát péntek este és ma reggelre úgy elöntötte a víz, hogy csak segítséggel sikerült kikerülnie a veszélyes helyzetből.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a rendőrök is részt vesznek a védekezésben. Az encsi és a miskolci járás 23 településén látnak el kiemelt szolgálatot. Csütörtökön a szélvihar Tornanádaskán több mint húsz házat rongált meg, ezekből az embereket kiköltöztették, a rendőrök a vagyon- és közbiztonság védelme érdekében folyamatosan járőröznek a településen.

Kitelepítés Vas megyében

A Vas megyei Bükön tíz embernek el kellett hagynia otthonát a belvíz miatt.


Fotó: MTI

Útlezárás Győrben

A Mosoni-Dunán levonuló árhullám miatt délután lezárták Győrben a Móricz Zsigmond rakpart alsó szakaszát. A Vízügyi Igazgatóság előjelzése szerint a Mosoni-Duna vízszintje éjszaka eléri az utat.

Győrben a Kossuth-híd forgalmát is korlátozták, a gyalogosokon, kerékpárosokon kívül csak a Káptalandombi célforgalom haladhat át.

A Rába áradása miatt a Petőfi-híd alatti ingyenes parkolót is lezárták.

 

Az előrejelzések szerint keddtől szárazabbra fordul az idő és már 30 fok is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik