Belföld

Vasárnap lelép Yvette

Szombaton és vasárnap még kialakulhat zápor, zivatar, de nagy területen jelentős csapadékra már nem kell számítani. A fokozatosan gyengülő ciklon vasárnapra elhagyja térségünket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében másodfokú, Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a nap folyamán várható jelentős mennyiségű csapadék miatt.

Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Tolna és Pest megyében, valamint a fővárosban felhőszakadás miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken rövid idő alatt hullhat 25-30 millimétert is meghaladó csapadékmennyiség. A viharos erősségű szél miatt péntekre Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Mindemellett a Balatonnál és a Velencei tónál is másodfokú viharjelzés érvényes, mivel magas és hosszú hullámok várhatók. Csónak és vitorlás nem közlekedhet.

Térségünk időjárását az elmúlt napokban meghatározó ciklon pénteken még több helyen okoz esőt, záport, északon, északkeleten és az ország középső tájain zivatart. A Dunántúlon pénteken összességében 20-30 milliméter, az Alpokalján és a Bakonyban 30-40 milliméter csapadék várható. Egy-egy zivatarhoz lokálisan felhőszakadás (20-30 milliméternél több csapadék) és átmenetileg viharos (60-70 kilométer/órás) széllökés társulhat – idázi az Országos Meteorológiai szolgálat közleményét az MTI.

A Dunántúl nyugati és középső részén a viharos (akár 85 kilométer/órás) szél péntek este fokozatosan mérséklődik, szombaton már csak erős (45-60 kilométer/órás) széllökésekre lehet számítani a Dunántúl északnyugati részén. A Balatonnál a nyugati medencében továbbra is gyakran előfordulnak viharos széllökések, és eleinte még a keleti meg a középső medencében is előfordulnak viharos (60-70 kilométer/órás) széllökések, de a délután második felében a keleti medencében már jellemzően csak élénk, esetleg erős széllökések lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik