Belföld

8000 külföldi szavazna Magyarországon

Az EP-választás sajátossága, hogy nemcsak magyar állampolgárok, hanem – ha ezt május 9-éig kérték – azok az uniós polgárok is szavazhatnak, akiknek Magyarországon van a lakóhelyük.

A határidőig a Magyarországon lakó több mint 107 ezer külföldi uniós állampolgárból minden korábbinál többen, mintegy nyolcezren kérték, hogy vegyék fel őket a magyarországi névjegyzékbe.

A regisztráció lezárásakor 7200-an szerepeltek a névjegyzékben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartása szerint, azóta azonban még mintegy 700, az utolsó napokban érkezett kérelmet rögzítettek a rendszerben a választási irodák, így most 7982-en szerepelnek a névjegyzékben.

Az NVI a regisztráció után tájékoztatta az uniós tagállamok társszerveit arról, hogy hány állampolgáruk akar a magyar listára szavazni. Ilyenkor az anyaországban törlik a választót a névjegyzékből, így akadályozzák meg, hogy valaki több helyen szavazzon.

Akit előzőleg felvettek a magyarországi névjegyzékbe, az május 15-én 16 óráig kérhette, hogy töröljék a névjegyzékből, mivel mégis anyaországában akar szavazni.

A legutóbbi, 2009. évi EP-választás előtt ugyancsak több mint százezer felhívást küldött ki az Országos Választási Iroda (az NVI jogelődje) a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgároknak. A megkeresettek közül akkor 5600-an vetették fel magukat a névjegyzékbe. A 2004-es EP-választás előtt pedig húszezer ilyen felhívást küldtek ki, és a megkeresettek közül csaknem kétezren vetették fel magukat a névjegyzékbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik