Belföld

Az Yvette kibillentette a Balatont

Hosszirányban a nyugati medencébe torlódott a víz, majd keresztben az orkán erejű szél kifújta a partra - írja a vízügy, akik a Rába, a Lajta, a Vág, a Mura, a Sajó és a Hernád vízrendszerében várnak jelentős mennyiségű csapadékot.

Az Yvette névre elkeresztelt vihar hosszirányban kibillentette (kilendítette) a Balaton vízszintjét, melynek hatására egy óriási víztömeg a nyugati medencében torlódott fel, különösen a Fonyód és a Zala-torkolat közötti szakaszon. Többek között Fonyódon Badacsonyban, Siófokon, Balatonfűzfőn a kilendülés mértéke közel 60 cm volt. Azaz szabályos ár-apályhoz hasonló jelenség volt tapasztalható (ez a vízkilendülés általában pár óráig tart, akkor megfordul és visszaáramlik, majd ide-oda járva lecsendesedik).

120 centis hullámok

Erre a kilendülésre zúdult rá a 100 km/órát elérő északi szél, melynek hatására a legnagyobb észlelt hullámok elérték a 110-120 cm-es értéket (az átlag hullámmagasság 80-90 cm volt).

A szakirodalomban már többször lejegyzésre kerültek olyan balatoni kilengések, melyeknek maximális értéke megközelítette a 100 cm-t.


Fotó: MTI

A Balaton déli partján lévő mély fekvésű területeket a ciklon által okozott hosszirányú vízszintkilendülés és a keresztirányú orkán erejű szél egybeeséséből kialakult óriáshullámok öntötték el időlegesen. Ez a helyzet az előrejelzések alapján legkésőbb vasárnapig megszűnik, ugyanis ekkorra lecsendesül a szél és délire fordul, aminek hatására a kiömlött víz gravitációsan vissza tud húzódni az árkokon keresztül a Balatonba.

Készültség a folyóknál

A legfrissebb előrejelzések alapján, az említett ciklon hatására holnap reggel 8 óráig jelentős mennyiségű, területi átlagban 20 mm-t meghaladó csapadékot vár az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Rába, a Lajta, a Vág, a Mura, a Sajó és a Hernád vízrendszerében.

Jelenleg a Rábán Szentgotthárd és Körmend térségében 24,7 km a Murán 43,4 km és megelőző jelleggel a Sajó és a Hernád mentén 130,2 km töltésen van I. fokú (összesen 198,3 km) készültség.

A Rába térségében: A fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat van az árvízvédelmi vonalakon és a vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik a hidrometeorológiai eseményeket és frissítik az előrejelzéseket.

A ciklon nyugatra tolódásával péntekre területi átlagban 20 mm-t meghaladó csapadékra a Salzach, a Saalach, a Traun és az Enns vízgyűjtőin van kilátás, de 18-20 mm további csapadék várható a Lajta és a Hernád vízrendszerében. A hét utolsó napjaiban a ciklon fokozatosan gyengül, egyre kevesebb helyen, egyre kisebb mennyiségben számíthatunk csapadékra. Hétfőn már területi átlagban számottevő csapadék nem várható, és a következő napokban egyre melegebb, többnyire száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik