Belföld

A meleg férfiak nem adhatnak vért

Bár véradásra jelentkezhet minden 18 és 65 év közötti egészséges ember, az Országos Vérellátó Szolgálat a véradóknak szóló előzetes tájékoztatójában mégis azt kéri, hogy a homoszexuális férfiak ne adjanak vért – számolt be a 444 hírportál.

A szolgálat véradók számára készült előzetes tájékoztatójában ugyanis a “Férfiak közötti nemi kapcsolat” kizáró okként szerepel.

Először 1997-ben fordult jogvédőkhöz egy férfi azzal, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat homoszexualitása miatt elutasította, amikor vért akart adni, annak ellenére, hogy rendszeresen járt AIDS-szűrésre.

Legutóbb tavaly történt hasonló eset: egy vidéki leszbikus pár jelentkezett véradásra, de az orvos betegnek nevezte és kizárta őket a véradásból. Az ügy az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz került, és bocsánatkéréssel zárult – emlékeztet a portál.

A melegek hátrányos megkülönböztetése a véradásban nem új keletű és nem is csupán Magyarországra jellemző. Az Egyesült Államokban életük végéig eltiltják a homoszexuális férfiakat a véradástól, míg Új-Zélandon öt évig nem adhatnak vért, miután védekezés nélkül létesítettek nemi kapcsolatot másik férfival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik