Belföld

Új szabály: egy képviselő = egy fizetés

Várhatóan a héten kezdi tárgyalni a Ház az országgyűlési törvény módosítását.

A fideszes Gulyás Gergely javaslatának célja, hogy a képviselők a jövőben csak parlamenti tiszteletdíjukat vehessék fel. Az indítvány egyértelműsíti a képviselői megbízatással való összeférhetetlenségre, a képviselők tiszteletdíjára, egyéb juttatásaira és a képviselőcsoportok számára biztosított működési, ellátási keretek felhasználására vonatkozó szabályokat.

A benyújtott indítvány egyértelműsíti a képviselői megbízatással való összeférhetetlenségre, a képviselők tiszteletdíjára, egyéb juttatásaira és a képviselőcsoportok számára biztosított működési és ellátási keretek felhasználására vonatkozó szabályokat.

A törvényalkotásért felelős alelnök javaslata egyebek mellett tisztázza, milyen tevékenységet végezhet a parlamenti munkán kívül az elvileg főállású képviselő. Immár nem lenne lehetőség arra, hogy a képviselő mellesleg ügyvédkedjen, de arra igen, hogy őstermelő legyen.

Korábban Rogán Antal azt mondta, a változtatásra azért van szükség, mert az országgyűlési törvény jelenleg pontatlan és például mindazon polgármesterek vagy önkormányzati képviselők, akik parlamenti tisztséget viselnek, önkormányzati mandátumuk lejártáig továbbra is két díjazást vehetnének fel. A Fidesz-frakcióvezető jelezte azt is: minden polgármesteri vagy közgyűlési tisztséget betöltő képviselőjüknek javasolják, hogy ha országgyűlési képviselői tiszteletdíjra jogosultak, akkor az önkormányzati juttatásukról május 6-tól mondjanak le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik