Belföld

Centenáriumi megemlékezés Vásárhelyen

A 100 éve született könyvtárosra, íróra emlékeznek szülővárosában egy héten át.

Kárász József Hódmezővásárhelyen, a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban érettségizett 1932-ben. Sárospatakon teológiát hallgatott, Kolozsvárott is tanult. Részt vett a Hitel című folyóirat alapításában. A teológiai akadémiát Budapesten fejezte be, majd 1935-ben tért vissza Hódmezővásárhelyre.

Kárász József Móricz Zsigmond szobránál – NLVK archívum

Az Egyetemi Kör tagjaként jelen volt a Márciusi Front megalakulásánál, szerkesztette a Hidat, a Márciusi Front rövid életű lapját. A népi írók elleni perek idején egy, a védelmükben írott cikke miatt kéthavi fogházra ítélték. 1939-ben a Stádium kiadó alkalmazta, itt jelent meg első regénye, a Tanya. Csak 1956 elejétől jelenhettek meg újra írásai a Vásárhelyi Szóban, a Tiszatájban, majd 1957-ben új könyve, A gyújtogató. 1958-ban került az akkor Hódmezővásárhelyen működő Csongrád Megyei Könyvtárhoz. A helyi sajtó föltárásának megkezdésével új utat jelölt ki a helyismereti kutatásban.

A város, a könyvtár és a nevét viselő irodalmi kör egy héten át emlékezik a város jeles szülöttére.

Május 12-én egykori házánál fél négykor a Kohán György utcán, emléktáblájánál mond emlékező beszédet dr. Kószó Péter alpolgármester.

17 órakor a könyvtárban Egy régi nyár című könyvének bemutatóját tartják Medvigy Endre irodalomkutató, és Szabó András előadóművész tolmácsolásában.

13-án 17 órai kezdettel ünnepi műsor a BFMK-ban “Édösapám,én hazamék” címmel.

16-án 17 órakor “Göröngyös úton Kárász József nyomában” címmel Vajnai János grafikáiból nyílik kiállítás a városi könyvtárban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik