Belföld

Családokat tehet tönkre a kötelező tanfolyam

Heti egy teljes napra elszakítják a családtól a nevelőszülőt az újonnan előírt, sokak szerint felesleges képzésért. Hogy ne maradjon egyedül a gyerek, amíg a szülő iskolapadban ül, lehet segítséget hívni. Napi 600 forintért.

Akik korábban nem voltak nevelőszülők, azoknak 500, a már gyereket nevelőknek 400 órás tanfolyamot kell elvégezniük egy új szabály szerint.  Korábbi sajtóhírek alapján a képzés kapkodva, kaotikusan indult, hogy le ne csússzunk az uniós támogatásról.

Elveszett hétvégi programok

Sok nevelőszülő panaszkodik a január óta érvényes, új rendszer miatt.  A Hír24-nek egy anya – nevezzük Évának – elmondta, hogy a 400 órás tanfolyam neki azt jelenti, hogy majdnem egy éven át minden szombatot az iskolában kell töltenie reggel 8-tól délután 5-ig.Vagyis az eddigi hétvégi közös vásárlások, utazások, kirándulások teljesen kimaradnak, és bár neki szerencséje van, hogy a férje ezeken a napokon megbirkózik az öt gyerek felügyeletével, sokan vannak egyedül, akiknek találniuk kell valakit, akikre rábízhatják a gyerekeket.  Az állam ehhez ezer forint támogatást ad. Nem gyerekenként vagy óránként, hanem családonként, naponta. Adózni is kell utána, így ez mindössze 600 forintot jelent tisztán.

„Mivel itt nagyrészt vert, éheztetett, magatartászavaros, lelki sérült gyerekekről van szó, heti egy teljes nap a nevelőszülő nélkül, komoly problémát jelenthet, kezelhetetlenné válnak a gyerekek, sorra hullanak szét családok” – fogalmazott Éva. Azt mondja, van ismerőse, akit kirúgással fenyegettek meg a munkahelyén, ha nem vállalja a szombati munkát.

400 ezerbe kerül a sok hiányzás

Aki nem végzi el a kötelező tanfolyamot, attól elveszik a gyereket, sőt arra is ez vár, aki 10-nél többször hiányzik a képzésről, sőt, neki vissza kell fizetni a tanfolyam 400 ezer forintos díját is.

Felmentést diplomával sem kaptak sokan, noha a a tanfolyamon olyanokat tanítanak, amit ők már tudnak. A szakminisztérium tájékoztatása szerint “a korábbi képzettség beszámítása a képző intézmény saját szabályozása szerint lehetséges”.

Ugyanakkor az is probléma, hogy sokaknak túl nehéz a képzés. Többeknek ugyan csak nyolc általánosuk van, de tökéletes nevelőszülők, mert szeretik, gondozzák, féltik a náluk elhelyezett, sokszor lelkileg sérült gyerekeket – mondja Éva.

Korábban a Népszavának is panaszkodtak nevelőszülők, hogy bár a tanfolyam ingyenes, az utazást már maguknak kell fizetniük, és van, akinek ez 100 kilométer távolságot jelent alkalmanként.

Az is érdekes, mit és miért tanulnak a nevelőszülők. Korábban az angolt azzal indokolták, hogy ha  a szülő “külföldön elveszti a gyerekekkel a babakocsit, meg tudja kérdezni a járókelőktől, hogy látták-e”. Noha ez nem túl életszerű szituáció, Éva szerint semmi ilyesmit tanítanak, helyette körülbelül 200 semmire sem használható hivatalos, körülményes mondatot sajátíttatnak el a képzéseken részt vevőkkel. (Ezekre egy későbbi cikkben még visszatérünk.)

Kevés szeretni

A köznyelvben gyakran keveredik a nevelőszülő és az örökbefogadó szülő fogalma. Az előbbi csak átmenetileg neveli a gyereket, amíg nem találják meg a végleges befogadó családot.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kérdésünkre így indokolta az eddig 60 órás képzés többszáz órára emelését: azt szeretnék, hogy “a nevelőszülő ne „csak” szeresse és odaadással gondoskodjon a gyermekről, hanem egy szakmai csapat tagjaként, szakemberként működjön együtt a gyermek nevelésében, sorsának alakításában, vérszerinti családjával való kapcsolattartása elősegítésében, örökbefogadó családhoz történő átgondozásában. E tevékenység ellátásához speciális tudás, képességek és kompetenciák szükségesek, amelyek elsajátítása kizárólag látott minták alapján nem lehetséges, felkészítést és folyamatosan fenntartott együttműködést, tanulást feltételez.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik