Belföld

Morvai: „Gyarmati sorban tartják hazánkat”

Az országgyűlési választások után Bajnai Gordon kijelentette, itt az ideje, hogy ne bojkottálják tovább a Jobbikot és leüljenek velük vitázni. Ennek első felvonása volt az EP-választásokat megelőző csörte, a Jobbik listavezetője és az Együtt listán második helyezett politikusa között.

Köpés köpés hátán

Az első kérdés nem európai volt, inkább aktuál és belpolitikai: Gaudi-Nagy Tamás szerint lámpavason a helye a leköpött Pásztor Istvánnak, erről mi a véleménye Morvainak? Semmi. Szerinte sok, hogy három napja ezzel foglalkozik mindenki, a magyar embereket napi szinten köpik szembe képletesen. Velük meg senki nem foglalkozik.

Mérlegen a tíz év

Hazánk 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, az EP-választáson ez is mérlegre kerül, Morvai szerint elég röviden össze lehet foglalni ezt az évtizedet, katasztrofális. „Gyarmati sorban tartják hazánkat, ezért vettek fel minket az EU-ba.”

Jávor ennél szofisztikáltabb, bár azzal egyetért, hogy a nyugathoz történő felzárkózás reménye nem valósult meg, szerinte ezért a mindenkori kormány a felelős, például a fejlesztési pénzek tévútra terelése a fő ok. De az is tény, hogy 2004 óta Magyarországra nyolcezer milliárd uniós pénz érkezett.

Kettős tét

Bajnai Gordon korábban úgy nyilatkozott, hogy a május 25-i választás kettős téttel bír, egyfelől az emberek döntenek arról, hogy ki képviselje Magyarországot Brüsszelben, másrészt arról is döntés születik, hogy ki legyen a legerősebbe ellenzéki erő, a kérdés az, hogy a Jobbik beelőzi-e a baloldalt. „Fogalmam sincs, nem vagyunk pártpolitikus” – válaszolja Morvai, de amikor a műsorvezető lefordítja a kérdést, akkor már pártpolitikusként válaszol, szemernyi kétsége sincs afelől, hogy a Jobbik lesz a második. Pártpolitikus, csak a kérdést nem érti.

Jávor Benedek szerint az emberek elsősorban a brüsszeli képviselőkről döntenek, a kérdés az, hogy olyanokat küldünk, akik szakmai alapon képviselik az ország érdekeit, vagy olyanokat, akik folyamatosan felesleges konfliktusokba és vitákba keverednek teljesen marginális témákban – üzente a Jobbiknak.

„Szükség van az együttműködésre”

Az Együttös politikus szerint vannak olyan területek, ahol mindenképpen együtt kell működni az EU-val, például az energiapolitika ilyen, ellenben a Jobbik inkább az orosz energiafüggést választaná. Vagyis Jávor szerint Magyarországnak az energiafüggetlenségre kell törekedni, Európával együttműködve. „A Magyarország, függetlenség, Európa szavakat nem lehet összekapcsolni” – válaszolta erre Morvai. Szerinte két út van, vagy egyenrangú partnerek leszünk az EU-n belül, vagy kilépünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik