Belföld

Elképesztő ötlettel álltak elő Lázárék

Arra kérik a norvégokat, ne utaljanak több pénzt egy darabig. Se a civil szférának, se senki másnak. 40 milliárd forintról van szó.

Lázár János államtitkár az EU-s pénzek befagyasztása után újabb dolgot intézne el: most a norvég kormányt kéri arra, hogy ha lehet, Magyarországnak egyáltalán ne utaljon pénzt.

A norvégoktól 40 milliárd forintot kapunk, ebből 3 milliárd megy a civil szférába, a többi pedig olyan programokra, mint a felzárkóztatás vagy a kutatás-fejlesztés.

A norvégok  azt kifogásolják, hogy 2014. január elsejével a magyar kormány az alapok forrásainak és programjainak lebonyolításával, a monitorozással kapcsolatos teendőket az állami tulajdonban lévő, de attól szervezetileg független Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft-hez helyezte át, amit a megkötött egyezmények megszegésének neveztek. Ezért függesztették fel a kifizetéseket, amíg a helyzetet nem rendezik.

Nehogy már a norvégoknak legyen igaza

A civil szervezetek támogatását viszont nem függesztették fel, ami viszont azért kínos, mert Lázár Jánosék épp ezt kérték. Tehát, a norvégok pont nem azt csinálták, amit Lázár János szeretett volna, hanem fordítva. Úgyhogy Csepreghy Nándor helyettes államtitkár ma bejelentette: azt szeretnék, ha a norvégok azt a pénzt is elvennék.

“A magyar fél azt kéri, hogy felfüggesztést terjesszék ki arra a három alapra is, amelyek civil szervezeteknek szánt pénzeket folyósít” – derül ki a Világgazdaság cikkéből. A hivatalos álláspont szerint Magyarország azért kér ilyet, mert a magyar fél szeretné újratárgyalni a Norvég Alap teljes programstruktúráját. Az ügy teljes értelmezéséhez viszont nem árt tudni: a norvégok egy nyílt pályázaton az Ökotárs Alapítványt választották ki a pénzek osztójának, és nem a kormányközeli Századvéget.

Az Index értesülése szerint Lázár azért támadta be a norvégokat, mert ezzel a lépéssel folytatta azt a munkát, amellyel sorban felszámolták a Fidesztől, illetve személy szerint tőle független pénzosztó szervezeteket. A 444.hu szerint Lázár jobb híján kötött bele a civil pénzeket osztó Ökotárs Alapítványba.

Magyarország az Alapok harmadik legnagyobb kedvezményezettje a 15 támogatásra jogosult EU-tagállam között. A norvég adatok szerint a jelenlegi pályázati időszakban az ország 153,3 millió euró (mintegy 46 milliárd forint) lehívására jogosult, amelyből eddig 12 millió eurót (mintegy 3,6 milliárd forint) fizettek ki.

Az Alapok átfogó célja a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, illetve a kétoldalú kapcsolatok erősítése.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik