Belföld

Szívószálakért demonstráltak félezren

Ránézésre a legbizarrabb tüntetés, amit valaha láttunk, a háttérben azonban egy szomorú történet bontakozott ki.

Nagyjából félezer ember vonult látványos rendőri kísérettel Budapest legfogalmasabb útjain csütörtökön. Nem skandáltak, csak szomorú arccal bandukoltak, sokuk kezében hatalmas, ízesített szívószálakat reklámozó, cuki tehenes transzparens. Flashmob? Kétfarkú Kutya Párt? Utánuk eredtünk, nem sokkal később pedig szégyelltük magunkat, hogy viccnek vettük.


Fotók: Neményi Márton

Felföldi József 1986 óta vállalkozik, a kilencvenes évek közepe óta édességeket gyárt Debrecenben. Manufaktúra-jellegű gyára több száz embernek ad munkát. Legsikeresebb termékük a Quick Milk Magic Sipper nevű ízesített bogyókkal töltött szívószál. A tej natúr indul útjára, a gyerek szájába már csokisan, vaníliásan, epresen (stb.) kerül. Pár éve már hetven országban forgalmazták.

2007-ben egy ausztrál cégcsoport, az Unistraw Holdings off-shore kirendeltségeken keresztül minden egyes országban feljelentette Felföldiéket, mondván, a szívószál az ő szabadalmuk – mesélte a tüntetésen a vállalat kommunikációs vezetője. Az időpontokat illetően van egy kis zavar: a magyar cég állítja, hogy 1995 óta forgalmazza a saját szívószálát, a honlapjuk szerint viszont csak 1997 óta foglalkoznak édességekkel. Az ausztrál vállalat 1996 óta tervez szívószálat, az első szabadalmat azonban csak 1997-ben jegyeztették be.

Első blikkre tehát képtelenség eldönteni, ki dobta először piacra a varázsszívószálat. A magyar bíróságnak mégis sikerült. Felföldiéket egy érintett országban sem marasztalták el, a magyar bírónő azonban a bizonyítékokat meg sem várva, átmeneti rendelkezéssel megtiltotta a gyártást és forgalmazást. Több mint három év esett ki, a kár nagyjából két és fél milliárd a cégvezető szerint.

Mire jogerősen kimondták, hogy mégis övék a szabadalom, több száz embert kellett kirúgniuk, kártérítést nem kaptak. Nem sokkal azután, hogy összeszedték magukat, az ausztrálok ismét pert indítottak, ezúttal nem az egész szívószál, hanem az abban található golyócskák miatt.

A bíróság ismét leállíttatta a gyártást, ám erről másfél hónapig senki sem szólt Felföldiéknek. Amikor most megkapták a határozatot, már csak két napjuk maradt leállni és kipakolni. A cégvezető korrupciót kiált, az eseményeket magyarázó furcsa rajzfilmecske azt sugallja, hogy az ausztrálok (akik vezetője valamiért egy Jack Sparrow-szerű figura a Karib-tenger kalózaiból) egyszerűen megvették a bírónőt.

Most a cég alkalmazottai és támogatói a Hősök teréről a Parlament, majd a Markó utcai illetékes bíróság elé vonultak. Előbbinél Kövér László, utóbbinál az igazgató megbízottja vette át petíciójukat. A cégvezető költözhetne, de nem akar, ő magyarokat szeretne foglalkoztatni. Ha ellehetetlenítik, végleg bezárja a boltot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik