Belföld

Semjén nem hiába kérte, vadhúst adnak az ovisoknak

Júniustól megjelenik a vadhús a menzákon.

Prohászka Béla, a Mintamenza Program vezetője közölte: a vadhús a magyar óvodai, általános iskolai közétkeztetésben eddig nem szerepelt. Áprilisban Békéscsabán már vadhúsból készült ételeket fogyasztottak a gyermekélelmezési intézmény által ellátott gyermekek, akiktől kedvező visszajelzés érkezett. A Mintamenza Program ajánlásában alapanyagként szerepel a vadhús, az a cél, hogy minél többször és több helyen megjelenhessen a közétkeztetésben – tette hozzá.

Eddig országosan 250 főzőkonyha csatlakozott, így mintegy 700 ezer gyerek étkeztetésének javítása, egészségesebbé tétele kezdődött el. A konyhák csak bevizsgált és ellenőrzött alapanyagokat használhatnak fel az ételek készítéséhez, a Vadex Zrt. alapanyag-ellátóként csatlakozott a programhoz.

2 milliós piac

Pesti Imre, (Fidesz-KDNP) korábbi fővárosi kormánymegbízott, országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy nagyjából 2 millió ember érintett a közétkeztetésben, többségük gyerek, ezért kiemelt jelentőségű a színvonal emelése. A kormány két éve 50 százalékkal megemelte a fejkvótát, ezért az igényes közétkeztetésnek pénzügyi akadálya nincs. Az egészséges étkeztetéshez a hal mellett a vadhús fogyasztását is növelni kell. Magyarországon évente mintegy ötezer tonna vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag vadhúst dolgoznak fel, a közétkeztetés a magyar vadhús fontos felvevőpiaca lehet.

Az intézményesen közétkeztetést nyújtó vállalatok 60 százalékát képviselő Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke szerint a szeptembertől hatályos új szabályok betartása is komoly kihívást jelen, de a vadhús beillesztése a mindennapokba is komoly feladat. Gál Pál Zoltán emlékeztetett rá, hogy a közétkeztetés áfájának csökkentését régóta szorgalmazzák, mert komoly támogatást jelentene az ágazatnak, és az EU-ban is a támogatott körbe tartozik.

Havonta kétszer vadítják meg a menzakosztot

Boros Attila, a Junior Vendéglátó Zrt. cégvezetője arról beszélt, hogy társaságuk egy éve csatlakozott a Mintamenza Programhoz, azóta a receptjeik átdolgozásával egészségesebbé tették az ételeiket. Az óvodások vagy általános iskolások nagy többsége a menzán fog először vadhússal találkozni, az a céljuk, hogy megszerettessék velük. Napi negyvenezer adag ételt gyártanak, 98 százalékban óvodák, bölcsődék, általános iskolák és gimnáziumok részére.


Fotó: MTI / Illyés Tibor

Júniustól havonta kétszer vadhúsból készült ételeket tálalnak majd fel a Junior Vendéglátó Zrt. által ellátott 256 menzán a Mintamenza Program keretein belül az ország több mint 17 városában. Az étlapon, elsősorban szarvasból és vaddisznóból készült ételek kerülnek majd a tányérra. A fővárosi Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola diákjai a sajtótájékoztatót követően tárkonyos szarvasragulevest és vadász módon elkészített szarvasragut kóstolhattak meg burgonyakrokettel.

Semjén vaddisznót adott volna

Semjén Zsolt egy hete a Heti Válasznak mondta azt, hogy Magyarországon az egy főre jutó vadhúsfogyasztás évi két deka. Az EU-ban ez meghaladja az egy kilót. Koppenhágában felszolgálnak grönlandi pézsmatulokból készült ételt, a stockholmi piacon is árulnak rénszarvasragut, jávorszarvasroládot, de XIX. századi magyar szakácskönyveinkben is bőven voltak vadfogások.

Mi az oka, hogy miközben Európa egyik leggazdagabb és legjobb minőségű vadállományával büszkélkedhetünk, alig kerül vadhús a magyar háztartások asztalára? – tette fel a kérdést az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökeként. Semjén Zsolt szerint van olyan időszak, amikor nagyon sok vaddisznóhús halmozódik fel, ezért azt szeretné, hogy az állam ilyenkor vegye meg a lefagyasztott húst, és vonja be a közétkeztetésbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik