Belföld

Újraszámolás után is elbuktak Bokrosék

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) munkatársai hétfő délelőtt a párt megbízottaival együtt a sajtó nyilvánossága előtt vetették össze az érvénytelen ajánlásokat. A megvizsgált több mint 4200 ajánlás mintegy egy százalékát találták elfogadhatónak, ezek közül sok “határeset volt”, amikor a nem jól olvasható kézírás alapján kellett eldönteni, érvényesnek tekinthető-e az ajánlás.

Bokros Lajos pénteken levélben kérte Pálffy Ilonától, az NVI elnökétől, hogy ellenőrizzék újból a párt EP-választásra benyújtott, érvénytelennek minősített ajánlásait. Az NVI szerint a MoMa által leadott 24 264 rögzített ajánlásból 18 633 volt érvényes. A “nem elfogadható” ajánlások közül 1392 többszörös ajánlás (egy választó ajánlhat ugyan több pártot, de egy pártot egy választó nem ajánlhat többször) miatt, 4239 egyéb okok miatt volt érvénytelen.

A MoMa megbízottja korábban már részt vehetett az NVI egyik ellenőrzésén, ahol megállapították, nincs meg az EP-választáson való induláshoz szükséges 20 ezer ajánlás; a párt akkor nem emelt kifogást, később – már a jogorvoslati idő lejárta után – mégis kérte az újbóli ellenőrzést, mert egy, az NVI-től kapott korábbi összesítés szerint 20 025 érvényes ajánlása volt. Az iroda ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a megküldött listában a többször ajánlók (1392-en) is szerepeltek. Ezek nélkül az érvényes ajánlások száma 18 633-ra csökken. Az NVI elnöke ennek ellenére elrendelte az érvénytelen ajánlások ellenőrzését.

Az ellenőrzés eredményéről az NVI és a MoMa képviselői, várhatóan Bokros Lajos pártelnökkel együtt hétfő délután közös sajtótájékoztatót tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik