Belföld

Orbán titkolja a kormánynévsort

A Fidesz- és a KDNP-frakció alakuló ülést tartott, ahol kiderült, hogy Kövér László maradhat a házelnök. Ott volt a kormányfő is, aki azonban csak a képviselőcsoport ügyeiről beszélt.

Ismét Kövér Lászlót javasolja az Országgyűlés elnökének a Fidesz és a KDNP – jelentette be Rogán Antal a két frakció hétfői alakuló ülése után Budapesten.

A frakciószövetség ülését is vezető alelnöknek Lezsák Sándort és Jakab Istvánt javasolja, míg a törvényhozási bizottság elnökének és egyben a parlament törvényhozásért felelős alelnökének Gulyás Gergelyt jelöli.

Döntöttek arról is, hogy továbbra is Rogán Antal vezeti a Fidesz-frakciót.

Az ülésen ott volt Orbán Viktor is, aki az Origo információi szerint kizárólag a frakció ügyeiről beszélt, vagyis nem volt szó a kormánynévsorról vagy más, kormányzati ügyet érintő témáról, azt viszont megemlítette a kormányfő, hogy alapvetően nem lesz változás az irányokban. Azt is mondta Orbán Viktor egy forrásunk szerint, hogy június elején, 4-5-6. körül alakulhat meg az új kabinet.

Délelőtt Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltjét, jelenlegi miniszterelnököt kérte fel az új kormány megalakítására a köztársasági elnök hétfőn. Orbán Viktor elfogadta Áder János felkérését.

Hétfőn megalakult a Jobbik frakciója is, amelyet Vona Gábor vezet.

Nem lesz kormányprogram

A Hvg.hu azt írja, hogy az elmúlt 24 év hagyományát megszakítva idén nem terjeszt be kormányprogramot a parlament elé Orbán Viktor. Rogán Antal a portál kérdésére azt mondta, a parlament az alaptörvény szerint a miniszterelnök személyéről kell szavazzon, és “alaptörvény-ellenes lenne ezt mással kiegészíteni”.

Elmondta azt is, hogy az összeférhetetlenség miatt az ügyvezető kormányban miniszterként vagy államtitkárként tevékenykedő politikusok nem kaphatnak most bizottsági posztot, ám megbízatásuk lejártával ez is változhat.

Rogán bejelentette: az országgyűlési törvény módosítását fogja javasolni a Fidesz már az alakuló ülésen. A Fidesz frakcióvezetője szerint a pontatlan megfogalmazás miatt lehetőségük van arra az önkormányzati politikusoknak és parlamenti képviselőknek, hogy mindkét helyről díjazásban részesüljenek, ám ezt meg akarják tiltani, a saját képviselőiknek pedig azt javasolták, hogy mújus 6-tól csak a parlamenti díjazásukat vegyék fel.

Szintén szeretnék elérni, hogy ne lehessen ötcsillagos szállodákban elhelyezni a vidéki képviselőket. Rogán azt is elmondta: minél hamarabb dönteni akarnak a devizahitelek kivezetéséről is.

Szombaton Fidesz-nagygyűlés lesz

A régi-új frakcióvezető azt is bejelentette, hogy a Fidesz és a KDNP május 10-ét javasolja a kormányfő megválasztásának időpontjául. Ezen a napon délután a Parlament épülete előtt rendezvényt tart a Fidesz.

A programra mindenkit várnak, hogy legyen részese a kormányfő megválasztásának, eskütételének és a kapcsolódó ünnepségnek – hangzott el.

Mi azt gondoljuk, hogy ez egy fontos nap, a demokrácia ünnepe – fogalmazott Rogán Antal.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik