Belföld

“Tájékozatlan”: Bajnai visszaszólt Vágó Gábornak

Az Együtt-PM szövetség a Szabadság térre tervezett emlékműtől néhány lépésre ünnepelte május elsejét. Nagy buli nem volt, alig 100-an vettek részt. Az esemény egyértelműen a gyerekes szülőket célozta meg, volt állatsimogató, gyurmázás és ugrálóvár. A fő attrakció Bajnai kapuskodása volt.

Míg az MSZP és a DK csütörtökön egymástól nem messze, a Városligetben majálisozott, addig a kormányváltó szövetség harmadik tagja, az Együtt-PM a Szabadság térre települt ki. Az esemény már kora délelőtt elkezdődött, érdeklődőket viszont 11-kor is alig lehetett látni. Pedig ekkor már a közönség soraiban lófrált Bajnai Gordon is, vígan szelfizve azokkal, akik leszólították egy képért.

Mint megtudtuk, Bajnaiék két dolog miatt választották a Szabadság teret helyszínként. Az egyik ok a Szabadság térre tervezett emlékmű volt.

“Szerettünk volna szimbolikus helyszínt találni. Olyan helyszínt, ahol jelezzük, hogy létezik egy szabad, békés, nyugodt, normális európai Magyarország, amit mi képviselünk és amit mi építeni szeretnénk. És éles kontraszt van eközött az ország között és aközött az emlékmű között, amit ott a szomszédban próbálnak felépíteni.”

A másik ok pedig egy, a párt belső köreihez tartozó forrásunk szerint az MSZP és a DK. Az Együtt-PM ugyanis nem akart ott ünnepelni, ahol ők. Ezt később Bajnai lapunknak tagadta. Mint mondta, ahhoz, hogy milyen helyszínt választottak, az MSZP-nek és a DK-nak nincs köze. “Önálló párt voltunk és vagyunk, magunk döntünk a rendezvényeink helyszíneiről, mint ahogy ők is” – tette hozzá.

Kevesen voltak

Azt egyébként az Együtt-PM tagjai is sejthették, hogy nem lesz nagy tolongás a rendezvényükön, erre utal legalábbis, hogy ételt mindösszesen egy helyen lehetett beszerezni, ahogy sört is, de padokból sem volt túltengés.

Az árak egyébként borsosak voltak, egy kávé 250 forint volt, a juhtúrós lepény szalonnásan 800 forint, a kűrtős kalács 700 forint. A rendezvényt egyébként a gyerekesekre szabták: volt állatsimogató birkával és csirkékkel, és gyurmázni is lehetett.

Bajnai 11-kor tartott sajtótájékoztatót, ezzel épp egyidőben kezdett el egy helikopter körözni a tér fölött. A helikopter aztán a sajtótájékoztató szerves része lett: nem tágított addig, amíg az esemény véget nem ért. Bajnai a sajtótájékoztatón arról beszélt, május 1-jéről azt szokták mondani, hogy az a munka ünnepe, manapság viszont kiemelten kell ünnepelni, ha van munka, amiből meg lehet élni. Ezután Kónya Péter bejelentette, hogy a parlamenti ciklus legelején módosító javaslatokat készülnek a munka törvénykönyvéhez benyújtani.

Bemutatkozott továbbá Szabó Szabolcs is, akit a csepeliek juttattak be a parlamentbe Németh Szilárd rezsibiztos ellenében. Szabó arról beszélt, hogy a csepeli gyárban, ahová a Szabadság téri rendezvény után mentek, korábban 30 ezren dolgoztak, ma alig 6-8 ezer foglalkoztatottról lehet beszélni.

Vágó tájékozatlan

A volt miniszterelnök a sajtótájékoztató után kedélyesen elbeszélgetett a nagy számúnak egyáltalán nem nevezhető rajongótáborával. Mi is kérdeztünk tőle: azt, hogy mit szól Vágó Gábor volt LMP-s politikus mai tumblr bejegyzéséhez.

Bajnai a Tumblr-en arról írt: “csalódottak vagyunk, mert az ország egészének az elmúlt 10 évben felmutatott teljesítménye elmarad versenytársainkétól. Ez a leszakadás folytatódott, sőt felgyorsult az elmúlt négy évben.

Vágó erre mondta azt, hogy:

“Ember! Nem voltál te véletlenül uniós pénzekért felelős miniszter évekig? Azért, hogy a strukturális és kohéziós alapok, se strukturális változásokat, se területi, pláne nem társadalmi kohéziót nem hoztak az elmúlt 10 évben, azért mind a fidesz a felelős? Nekünk kellett volna az m6os, a völgyhíd, meg a kilátó. “

Bajnai erre úgy reagált, hogy szerinte Vágó Gábor meglepő tájékozatlanságot mutatott ebben a posztjában. “Olyan beruházásokat tulajdonít nekem, amihez nem volt közöm. Az M6-os autópálya az nem is európai uniós pénzből épült. A híres völgyhíd pedig jóval azelőtt dőlt el, hogy a fejlesztési pénzekhez nekem közöm lett volna. Ilyen értelemben tájékozatlan a posztja, amit írt” – vélekedett.

“Az elmúlt 10 év döntő részében Magyarországon rossz kormányzás zajlott összességében, nem az uniós pénzek vonatkozásában. Abban most zajlik. Szakmai értelemben rossz kormányzás folyt, és a nagy részében erkölcsileg is” – mondta.

“Erkölcsileg mindig helyes lépéseket tettem”

Felvetésünkre, hogy ennek ő is részese volt, határozottan leszögezte:

“Minden egyes kormánybiztosi, miniszteri, és miniszterelnöki időszakomban minden egyes döntésemért tudom vállalni a felelősséget, tiszta a lelkiismeretem. Lehet, hogy hibáztam, de erkölcsileg mindig helyes lépéseket tettem.”

A fő attrakció délután jött, a volt miniszterelnök ekkor tért vissza focimezben, és beállt a kapuba. Bajnainak bárki lőhetett volna gólt, de ez a lehetőség szinte kizárólag csak a gyerekeket érdekelte. Ők viszont beleadtak apait-anyait.

Olvasói sztorik