Belföld

Liberálisok: Orbán szabadulna az EU-tól

A csatlakozásról szóló népszavazáson tíz éve még a magyarok 84 százaléka támogatta az EU-tagságot, de az unió mellett állók jelentős részének ma már fogalma sincs, “mit is köszönhetünk a pénzen kívül az Európai Uniónak”. A Magyar Liberális Párt szerint ezért van könnyű dolga Orbán Viktornak, “aki szabadulni akar a rezsimjén emberi jogokat, szabad versenyt, átláthatóságot számon kérő közösségtől”.

Az ellenzéki párt közleményében emlékeztet arra, hogy a közvélemény kutatások szerint folyamatosan nő azok száma, akik elégedetlenek az uniós tagsággal. A tendencia 2010-ben erősödött fel főleg Orban Orbán Viktor kommunikációja miatt. “Orbán Viktor gyűlöli az unió liberálisnak nevezett alapelveit és irtózik hatalma minden nemű korlátozásától, az elmúlt négy évben mindent megtett az euroszkepticizmus mélyítéséért” – tették hozzá.

A kormányfő szabadságharca Magyarországot szembeállította az unió demokratikus közösségével – állítják a liberálisok, akik szerint Orbán Viktor 2003-2004-es kommunikációja már előre jelezte mindezt. “Az EU csatlakozási törvény megszavazásának ünnepélyes pillanatában két képviselő maradt távol a voksolástól: Áder János és Orbán Viktor (Orbán fontosabbnak tartotta, hogy Kaposváron politikai gyűlést tartson). Orbán Viktor elutazott ugyan Athénba a csatlakozási szerződés aláírására, de nem ugyanazon a napon, mint a delegáció többi tagja. Medgyessy Péter várta a csatlakozási szerződés aláírását követő fogadásra Orbán Viktort, de ő inkább az Európai Néppárt tanácskozására ment el” – idézte fel a Fodor Gábor vezette párt.

A párt szerint a csatlakozás közös érdem, hiszen csaknem másfél évtizedet dolgozott valamennyi magyar állampolgár azért, hogy EU-tagok lehessünk. “A demokratikus pártok mulasztása, hogy tagságunk előnyei közül mára egyedül az uniós forrásokat szokták említeni, mintha ez lenne egyetlen értelme, hogy az unióhoz csatlakoztunk. A demokraták felelőssége, hogy tájékoztassák a választópolgárokat az uniós tagság előnyeiről, különben Orbán különösebb ellenállás nélkül vezeti ki hazánkat az európai politikai, jogi és értékközösségből, ami jóvátehetetlen, történelmi léptékű tragédiát jelentene Magyarország számára”.

A demokratikus pártok felelőssége, hogy a mostani EP kampányban az alternatívákat világossá tegyék szavazóik számára. Ellenkező esetben néhány év múlva egy új vasfüggöny mögül fogjuk figyelni uniós szomszédainkat – húzta meg a vészharangot a Magyar Liberális párt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik