Belföld

Európai üzenet Orbánnak: több munkát, több bért!

A bérek növekedése, a munka elismerése nem jutalom a növekedés után, hanem a bővülés záloga, a folyamatos megszorítás zsákutca - mondta a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) elnöke.

Pataky Péter (a képen) a MaSZSZ városligeti nagygyűlésén hangsúlyozta: május elseje azoknak a munkavállalóknak az ünnepe, akik “a hátukon viszik az országot”, megtermelik azt, amit mások el akarnak osztani. Az idei ünnep mottója, hogy új irány kell Európának és Magyarországnak. Az országban olyan munkahelyek kellenek, ahol a munkavállaló nem kiszolgáltatottként, nem rabszolgaként, hanem a munkát elismerő környezetben, alkotó emberként vehet részt a munkában nap mint nap, olyan bérért, amiből el tudja tartani családját.

Európának és Magyarországnak ki kell jönnie a krízisből, el kell érni, hogy valódi, minőségi munkahelyek legyenek, mert az elfogadhatatlan, hogy azzal csábítanak ide munkáltatókat, befektetőket, hogy a bérek alacsonyak, és a munkajogi környezet miatt azt csinálhat a munkaadó a dolgozókkal, amit csak akar. Kellenek a befektetők, az új munkahelyek, de nem mindegy, hogy azok milyenek – tette hozzá. Pataky szerint a valódi munkahelyek száma alig nő, míg az egyéb, statisztikát javító, rövid távú munkahelyekből – a kölcsönzöttől a közmunkáig – egyre több van.

Olyan munkahelyek kellenek, ahol elismerik a tisztességes munkát, ahol megfelelő a jövedelem. Meg kell szüntetni a milliós nagyságrendű dolgozói szegénységet, és olyan munkajogi viszonyokat kell teremteni, amelyek nem szolgáltatják ki a munkavállalókat a munkáltatóknak.  Új irány kell a szakszervezeteknek is, hogy hitelesen tudják képviselni, amit mondanak, és egyre több tagot számláljanak – mondta az MaSZSZ elnöke.

Magyarország lemaradása nőtt

Patrick Itschert, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkárhelyettese az ünnepségen arról beszélt, hogy május elsején a szolidaritást ünneplik, és hitet tesznek amellett is, hogy közösen dolgoznak a jövőbeli kihívások megoldásán. Európa-szerte sok a kihívás: csaknem 27 millióan vannak munka nélkül, és számuk nőtt az utóbbi években, ezenkívül 7,5 millió fiatalnak nincs munkája, és oktatásban, képzésben sem vesz részt. Az unió 18 tagállamában alacsonyabbak a bérek, mint 5 éve – Magyarországon 12 százalékos ez a csökkenés -, 120 millió európai szegénységben él vagy ki van téve ennek a veszélynek.

Patrick Itschert szerint sem működik a megszorítás, az európai polgárok sokat fizettek azért, hogy megmeneküljenek a bankok, hogy megmentsék az eurót, és az az orvosság, amit az európai vezetés “lenyomott a torkukon”, nem működött. Ugyanakkor az ETUC nem az Európai Unió intézményeit, hanem José Manuel Barroso bizottságát bírálja, és azt, ahogy a válságot – félrekezelte. Magyarország 10 éve lett EU-tag egy kölcsönös sikertörténet reményében, de Magyarország lemaradása nőtt, csökkent a bruttó hazai termék – míg például Lengyelországban a magyarnál nagyobb mértékben bővült a gazdaság -, támadások érik a szólásszabadságot, és szerinte hiányzik a háromoldalú érdekegyeztetés.

“Ezért ne Magyarországot kárhoztassátok, hanem Orbán Viktor politikáját” – jelentette ki Patrick Itschert. Szólt arról is, hogy az ETUC más Európát szeretne, változást a politikában, új irányt, a megszorítások helyett beruházást a kutatásba, infrastruktúrába, közszolgáltatásokba, a bérfejlesztésbe, és fenntartható, biztonságos, minőségi munkahelyeket. Május 25-én az európai parlamenti választásokon “ti szavazhattok erről az irányról, és arra szavazzatok, akik egy erős Európát akarnak, és befektetni a ti jövőtökbe” – emelte ki a főtitkárhelyettes.

A MaSZSZ nagygyűlésén a szövetség 62 tagszervezete és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) tagszervezetei is képviseltették magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik