Belföld

Bajnai, Gyurcsány még nem, de Orbán megkapta a magáét

Pénteken azok a képviselők vették át megbízólevelüket, akik az országgyűlési választáson országos listáról szereztek mandátumot. Az NVB elnöke, Patyi András az Országház Kupolatermében tartott ünnepségen a megválasztott képviselők felelősségére hívta fel a figyelmet: Emlékeztetett rá, hogy egy létszámában jelentősen csökkentett parlamentben végzik majd munkájukat, amelybe először kapcsolódnak be nemzetiségi szószólók.

Az országgyűlési választás eredménye hétfőn vált jogerőssé, amikor a Kúrián az utolsó jogorvoslati eljárás is lezárult. A 106 országgyűlési egyéni választókerületben mandátumot szerzett jelöltek az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságtól vehették át megbízólevelüket. A választás listás eredményét az NVB állapította meg múlt hét szerdán, és miután ennek jogorvoslatai is lezárultak hétfőn, nem volt akadálya a megbízólevelek átadásának – írta az MTI.

Az április 6-ai országgyűlési választás eredménye alapján a Fidesz-KDNP országos listájáról 37-en, az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP listájáról 28-an, a Jobbik listájáról 23-an, az LMP listájáról 5-en jutottak be a parlamentbe. Az ünnepségre nem ment el, ezért megbízólevelét később veszi át nyolc képviselő: a Fidesz-KDNP-től Bánki Erik és Németh Szilárd, a baloldali összefogás listájáról Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Gúr Nándor, Lukács Zoltán és Velez Árpád.

A 13 nemzetiségi szószóló átvette megbízólevelét. Az áprilisi országgyűlési választáson az országos nemzetiségi önkormányzatok listát állíthattak, de ezekre egyik nemzetiség esetében sem érkezett annyi szavazat, amivel képviselőt küldhettek volna az Országgyűlésbe. A listaállítás jogán azonban valamennyi nemzetiség szavazati joggal nem rendelkező szószólót küldhetett a parlamentbe.

Melyik magyarországi kisebbségnek nincs politikai képviselete?

Tizenhárom magyarországi kisebbség küldhet tanácskozási joggal rendelkező szószólót a Parlamentbe (az eddigi legdrágább országgyűlési választás költségei közül érdemes megemlíteni azokat a milliókat, amelyeket kampánycélokra kaptak azok a nemzetiségi jelöltek, akikre aztán adott esetben kevesebb mint százan szavaztak). De van Magyarországon egy olyan kisebbség, a kínaiaké, akik nincsenek ott az Országgyűlésben. Pedig a kormány a gazdag kínaiakra is gondolva találta ki a letelepedési kötvényt (250 ezer euróért korlátlan magyarországi tartózkodás, üzleti tevékenység és schengeni bejárás vásárolható), amelyért százas nagyságrendben rögzítettek a külföldi magyar képviseletek érdeklődőket. Magyarországon amúgy hivatalosan tízezer körül van az itt dolgozó kínaiak száma, de 15-20 ezer is lehet a valós mennyiségük. Összehasonlításképpen: a magyarországi görögök nagyjából 1500-an lehetnek. Itt él tehát egy nagy (nem magyar állampolgár, de huzamosabb ideig itt tartózkodó) kínai kisebbség, amelynek semmilyen politikai képviselete nincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik