Belföld

A Jobbik minden listavezetővel szeretne vitázni

A Jobbik EP-listavezetője alapkérdésnek nevezte, hogy a választáson indulók a nemzetek Európájában és az önrendelkezési jogban, vagy Európai Egyesült Államokban, egy Brüsszelből, Strasbourgból diktáló központi kormányzatban gondolkodnak. A politikus ütköztetné az álláspontokat arról is, hogy miként lesz Magyarországon európai munka, s nem “összeszerelő üzemekben kereshető 60 ezer forintos jövedelem”.

A Jobbik megvitatná a magyar föld sorsát is. A listavezető szerint bár a földtörvény tiltja a külföldiek földszerzését, csak azt nem mondták el, hogy az apró betűs rész szerint a külföldi az, aki nem az EU polgára. Morvai Krisztina a további kérdéskörök között említette a munkavállalói jogokat, a gazdák és a vidék ügyét, valamint a kisvállalkozók problémáit, akik álláspontja szerint nem tudnak versenyezni sem a “kontrollálatlanul beengedett multikkal”, sem a távolkeleti ócska árukkal.

Morvai problémaként beszélt a nemzetek önrendelkezésének elvonásáról és arról, hogy az EU-ban szerinte olyan neoliberális globalizált értékrendet vallanak, amely nem azt kérdezi, hogy mi lesz az emberekkel és mi jó nekik, hanem hogy mi a jó “egy privilegizált elitnek”, a bankároknak, nagytőkéseknek. A listavezető azt is tisztázná a vitán, miért van az, hogy az MSZP és a Fidesz megszavazza a döntéseket, amelyek az Unió minél erőteljesebb gazdasági, politikai integrációjának irányába vezetnek.

Szerinte a kormánypárt itthon szabadságharcról beszél, de tényleges munkája az Európai Egyesült Államok irányába vezet. Morvai Krisztina jelezte, Pelczné Gáll Ildikótól azt is megkérdezné, hogy a magyar soros elnökségnek miért nem a munkavállalók védelme vagy a határon kívül élő magyarok jogainak védelme volt a központi üzenete, hanem egy erőteljesebb gazdasági integráció.

Szanyi Tibor MSZP-s listavezető “köztudomásúan talpig úriember” így nyilván nem utasít vissza egy meghívást, hiszen ő is az európai értékekért áll ki, amelyeknek egyik legfontosabbja a demokrácia – tette hozzá Morvai Krisztina, aki kitért arra is: felvetődött, hogy miért ül le olyanokkal, akik 2002 és 2010 között “lábbal tiporták” az európai értékeket, az emberi jogokat, s folyamatosan részesei voltak annak, hogy az ország “ilyen nyomorult helyzetbe kerüljön”.

A Jobbik képviselője azért szeretne vitázni, hogy kiugrassa “a nyulat a bokorból” és rámutasson, hogy “a király meztelen”, igenis az Európai Egyesült Államok irányába haladnak. Mint mondta, a Jobbik egyeztető bizottságot hoz létre a vita előkészítésére, s szeretnék, ha az minél szélesebb körben nyilvános lenne. A Jobbik listavezetője arról is beszámolt, hogy elkészült pártja európai parlamenti programja, amelyet a napokban mutatnak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik