Belföld

Bajnai az auschwitzi beszédére emlékeztette Ádert

Nyílt levelet írt az az Együtt-PM Szövetség vezetője a köztársasági elnöknek, amelyben arra kéri Áder Jánost, hogy az Auschwitzban elmondott beszédéhez híven, mondjon nemet a történelemhamisító emlékmű megépítésére.

Mint azt Bajnai Gordon írja, Áder János Auschwitzban, a Nemzetközi Élet Menetén igazi európai, a nemzet egységét kifejező, államfőhöz méltó beszédet mondott, amelyhez gratulált is. Az államfő a beszédében többek közt kifejtette, hogy semmi sem szolgálhat mentségként arra, hogy 1944-ben a magyar állam saját polgárai ellen fordult, ahelyett, hogy megvédte volna őket; és kiszolgálta a náci megszállók ördögi tervét, ahelyett, hogy szembefordult volna azzal.

Ennek értelmében Bajnai arra kéri Áder Jánost, hogy a fenti álláspontját képviselje akkor is, amikor Magyarország Kormánya olyan emlékművet készül állítani a budapesti Szabadság téren, mely ezzel teljes mértékben ellentétes, sőt összeegyeztethetetlen.

„A német megszállási emlékmű eltagadja azt, amiről ön tegnapi beszédében olyan becsületesen megemlékezett: a magyar állam támogató közreműködését több százezer honfitársunk meggyilkolásában” – írja az ellenzéki politikus.

Végül arra kéri a köztársasági elnököt, hogy vesse latba minden befolyását, és járjon közben annak érdekében, hogy ez a „történelemhamisító emlékmű”, ebben a formában ne épülhessen meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik