Belföld

Orbán a politika főnixe, Gyurcsány, Mesterházy sci-fi alakok

Lánczi Tamás szerint a 2010-es választásokon új pártrendszer váltotta fel a ’98-ban létrejöttet, amelynek lényege az volt, hogy két nagy blokk versengett a politikai centrumért, amit immár a Fidesz foglalt el. „Mostanra egy olyan pártszerkezet alakult ki, amelyben a Fidesz van a politikai rendszer közepén, és tőle balra és jobbra két radikalizálódó erő található (…) az ellenzék számára nem marad más hátra, hogy szélről szerezzenek szavazókat”. A Fidesz nagyon erős középen, „nagyon stabil pozíciókat épített ki az elmúlt 15 évben, tudatos politikai közösségépítéssel létrehozott egy olyan szavazóbázist, amire bátran alapozhat (…) ez a csoport a 2010–14 között is kitartott a Fidesz–KDNP mellett, amikor nagyon kemény döntéseket kellett hozni. Lánczi szerint óriási a különbség a második világháború előtti és a mostani világ között. „Most egy szabad és fair választási rendszerben döntöttek az emberek (…), míg a 1945 előtti világban mindig érvényben volt valamilyen cenzus”.

„Négy év kormányzás után is azt lehet mondani, hogy az egész választói népességen belül a Fidesz–KDNP rendelkezik a legnagyobb bizalmi tőkével, ami óriási teljesítmény, jóllehet a kormányzásnak azért volt népszerűségben mérhető ára” – tette hozzá Lánczi Tamás, aki magyar történelmi hagyománynak nevezte, hogy a választók az erős vezetőket szeretik. Ő nem is a kétharmadban látja a kontinuitást, hanem abban, hogy a magyarok „jobban bíznak a személyekben, mint az intézményekben”. Lánczi Tamás szerint ráadásul „Magyarország leginnovatívabb politikusa Orbán Viktor, aki az elmúlt 20 évben azért tudott a politika élvonalában maradni, és egyben a legsikeresebb magyar politikussá válni, mert folyamatosan újra tudta teremteni magát”, és ez a képessége vélhetően nem veszett el.

A Századvég elemzője úgy látja, Szigetvári Viktor (Együtt-PM) téved, ha azt hiszi, hogy az EP-választás lesz a népszavazás a baloldalról. Ez már megtörtént április 6-án, a baloldali erők pedig még inkább egymással lesznek elfoglalva, aminek semmilyen mozgósító ereje nincs. Az elemző nem ért egyet a szocialista Szanyi Tiborral, aki szerint azért nem kell lemondania senkinek a szocialista pártban, mert a Fidesz elcsalta a választásokat. „Egy közhelyes hasonlattal élve Szanyi Tibor az a bizonyos utolsó japán katona, aki még mindig nem jött ki a dzsungelből, holott húsz éve véget ért a háború. Az új választási rendszer jól vizsgázott, a választások fair voltát és eredményét mindenki elismeri.

Szanyi kijelentése inkább az MSZP-n belüli hatalmi játszmákról szól” – fogalmazott Lánczi, aki szerint az MSZP a Jobbik-kártyát is hiába próbálja kijátszani. „2010-ben is volt egy várakozás az MSZP-ben, hogy a Jobbik erősödésével a Fidesznek nem lesz kétharmada, de ez láthatóan téves elképzelés volt (…) Aki ma tart a Jobbiktól az egyedül a Fidesztől várhat védelmet, mivel ő tudja távol tartani a kormányzati hatalomtól, és Európától a radikális pártot”.Lánczi Tamás biztosra veszi, hogy előbb, vagy utóbb lesz frakciója a Demokratikus Koalíciónak, így folytatódik majd Gyurcsány és Mesterházy küzdelme. „Ezek az emberek nem engedhetnek teret a másiknak, így folytatódik a fénykardozás”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik