Belföld

Szájer: tévút lenne az Európai Egyesült Államok

Szájer József a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában azt mondta: pártja a jövőben is eredményesen szólna bele az unió politikájába. A Fidesz politikusa szerint a baloldal az elmúlt négy évben mindent megtett, hogy az országot lejárassa, és egy évtizeden át jeleskedett abban, hogy miként teljesítse a Brüsszelből érkező „ukázokat”. Ezzel szemben a radikálisok állnak, akik az unión kívül képzelik el az ország jövőjét. A két szélsőséges álláspont között található a Fidesz-KDNP, amely egyedüliként képviselte a nemzet érdekeit az elmúlt időszakban – tette hozzá.

Az EP-képviselő a kötelezettségszegési-eljárások kapcsán azt mondta, hogy az EU-ban mindenki saját érdekeit érvényesítheti, éppen ebben különbözik a KGST-től, a Varsói Szerződéstől, ahol egy főnök mondott meg mindent. „Magyarországon sokan nem tudnak szabadulni ettől a mentalitástól, és megijednek egy kis vitától” – fogalmazott. Az EU olyan keret biztosít, ahol el lehet rendezni a konfliktusokat, (…) biztosítja a békét, a vita pedig a jog keretein belül marad – tette hozzá. A kötelezettségszegési-eljárások esetében nemcsak elvont, közös európai érdekek jelennek meg, hanem konkrét nemzetközi cégek érdeksérelmei is. Az elmúlt négy évben azonban „a rengeteg nagyon zajos vita” ellenére a végén olyan megegyezés született, amely a magyar érdekeket nagyobb mértékben vette figyelembe, mintha Magyarország nem indított volna konfliktusokat – tette hozzá.

Szájer a Fidesz-KDNP EP-listájáról úgy vélte, az egyrészt a nemzeti összetartozást mutatja, másrészt lehetőséget biztosít arra, hogy egy kárpátaljai és egy vajdasági magyar képviselő is bekerüljön az Európai Parlamentbe. Ez a jövőben sokat jelenthet, amikor Ukrajnáról, Szerbiáról tárgyalnak. A többi nemzetrész esetében a szimbólumok fontosak – mondta a néppárti képviselő, aki szerint a jövő legfőbb kérdése, milyen irányt vesz Európa. Az Európai Egyesült Államok tervének támogatói szembemennek a nemzeti szuverenitás legalapvetőbb elveivel, és azt akarják, hogy „a jövendőbeli Barrosók és Redingek” nevezzék ki a kormányzót, ne pedig a magyar emberek válasszák meg. Ez „egy tévút, egy elhibázott gondolat” – tette hozzá Szájer, aki szerint azokat a funkciókat kell közösen végezni az EU-ban, amelyek ez által jobban gyakorolhatók, mintha külön valósulnak meg, vannak ugyanakkor olyan ügyek, amelyeket helyben kell eldönteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik