Belföld

Az életért meneteltek Budapesten

A sófár hangjára indult el az Élet menete az Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Keleti pályaudvarhoz vasárnap délután.

Az Élet menete felvonulását idén, a magyarországi holokauszt 70. évfordulójának évében tizenkettedik alkalommal rendezték meg Budapesten.

A tömeg az Astoriától egészen a hídfőig ért. Az indulás előtt tartott beszédében Székhelyi József színművész, az Élet Menete Alapítvány egyik alapítója azt mondta: “mi, most élők, mindannyian karöltve, kéz a kézben, szív a szívben, lélektől lélekig együtt és mindig együtt menetelünk az életért”.

Arról is beszélt, hogy “szíve szerint” megalapítaná a pártonkívüliek pártját, a Szenvedélyes Élet Pártját, amelynek “akarata, szorgalma, tehetsége, teremtő ereje, tudása, munkabírása türelme és innovatív leleményessége alkalmi zsenialitással párosulna, (…) gyógyítaná a gyengélkedőt (…) és soha-soha nem ölne”.

A hídfőnél Kelemen Zénó szobrászművész Élet menete című szobrát avatta fel Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete, Forgács János holokauszt-túlélő, volt auschwitzi fogoly, az Élet Menete Alapítvány önkéntese és Kolos Sára, a Scheiber Sándor Zsidó Gimnázium és Általános Iskola tanulója.

Örök feladat az emlékezés

Hegedűs D. Géza színművész, az alapítvány felügyelőbizottsági tagja ehhez kapcsolódóan kiemelte: a gemoterikus alakzat a holokauszt súlyát, a továbbvezető ív pedig az Élet menete hitvallását jelképezi. A két formát egy örökös körforgásban csavarodó ív köti össze, ahogy az utókor, az Élet menete immáron örök feladatává vált az emlékezés és az emlékeztetés – tette hozzá.

A “vékonynak látszó, ám kitartó és szívós civil pillér nélkül a nagy tömeg, néha a többség közömbösségével, intoleranciájával agyonnyomja ezeket a fontos, megoldatlan társadalmi és történelmi kérdéseket” – fogalmazott.

Elmondta, hogy az emlékművön a nulla és kilenc között folyamatosan, véletlenszerűen keveredő számok a koncentrációs táborok áldozatainak tetoválásait idézik fel: tőlük azonnal elvették az identitásukat, és már csak számokként jelenítették meg őket.

Soha többé nem engedjük, hogy a nemzetünket megfosszák értékes, fontos, szerethető, hasznos tagjaitól – hangsúlyozta Hegedűs D. Géza.

“Soha többet”

A Keleti pályaudvar parkolójában óriás kivetítőket és nagyméretű színpadot állítottak. Az emberek kezében magyar nemzeti, izraeli, európai uniós és az Élet Menete Alapítvány logójával ellátott zászlókat lehet látni – tudósított az MTI.

A vonulás alatt a Szabad sajtó úttól a Kossuth Lajos utcán, az Astorián, a Rákóczi úton, a Blaha Lujza téren, a Baross téren át a Keleti pályaudvarig atrocitás sehol sem történt, senki nem provokálta vagy szidalmazta a vonulókat.

Az MTI tudósítói ugyanakkor azt tapasztalták, hogy a rendezvény helyszínein komoly rendőri jelenlét van, minden bekötő utcában rendőrök posztolnak, a menetet pedig rendőrségi autó vezette fel.
A tudósítók beszámolója szerint több nagyméretű molinót is magukkal vittek a vonulók, ezek egy részén azt lehetett látni:

“A történelem nem írható át”, “Soha többet”. Egy óriás molinóra angolul és magyarul azt írták: “A múltról a jövőért, menetelés az életért.”

Olvasói sztorik