Belföld

Bokrosék nem indulhatnak az EP-választáson

Bokros Lajos megköszönte “mindazok ajánlását, akik a mai félelemmel telített hazai politikai légkörben vették a bátorságot, és aláírásukkal egyértelműen kiálltak a demokrácia, a szabadság és a jogállam mellett, ezáltal hozzájárultak ahhoz”, hogy a párt  több mint 23 000 ajánlást adhatott le a Választási Irodának.

A Modern Magyarország Mozgalom vezetése kifejezi végtelen háláját mindazoknak, akik a két hét alatt önfeláldozó és pontos munkát végeztek. Bokros Lajos közleményében azt ígérte, hogy tagjaikat, támogatóikat, az ajánlásukkal őket segítőket nem fogják magukra hagyni a jövőben sem. Továbbra is fontosnak tartják értékrendjük és céljaik képviseletét nemzetünk boldogulásáért, “Itthon, Európában”.

11-en voltak

A pártot korábban nyilvántartásba vették. A listavezető Bokros Lajos lett volna. Tizenegy párt és pártszövetség adta le a délután négyórás határidőig a szükséges 20 ezer aláírást az Európai Parlamenti Választásra, tette közzé a Nemzeti Választási Iroda. Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter pártján kívül valamennyi indult a parlamenti választáson.

Az EP-választáson azok a pártok állíthattak listát, amelyek összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábban már öt listát nyilvántartásba vett: az MSZP-ét, a Fidesz-KDNP-ét, a Jobbikét, az Együtt-PM-ét és a Demokratikus Koalícióét (DK). A keddi határidő előtt még hat párt adta le az ajánlásgyűjtő íveket: A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség, a Lehet Más a Politika, a Modern Magyarország Mozgalom, a Seres Mária Szövetségesei, valamint az Új Magyarország Párt.

Nyolc lista maradt

Az NVB pénteki ülésén nyilvántartásba vette A Haza Nem Eladó Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Seres Mária Szövetségesei listáját. A Modern Magyarország Mozgalmon kívül nem volt meg a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlása az Új Magyarország Pártnak és a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek, így ezek nyilvántartásba vételét is visszautasították.

A most nyilvántartásba vett listák közül a Haza Nem Eladó Mozgalom listáján 27 név van (a listát Kásler Árpád vezeti), az LMP listáján 17 név szerepel (a listát Meszerics Tamás vezeti), a Seres Mária Szövetségesei listáján 36 jelölt szerepel (a listát Tóth Tamás Mihály vezeti).

A jelöltek sorrendjét a párt határozta meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni vagy levenni róla. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik – mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről – helyére a listán soron következő lép.

Az NVB már kisorsolta a listák szavazólapi sorrendjét is: Magyar Szocialista Párt, Seres Mária Szövetségesei, Fidesz-KDNP, A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, Jobbik, Lehet Más a Politika, Együtt-PM, Demokratikus Koalíció. A szavazólapon szerepel majd a jelölőszervezet (több esetén jelölőszervezetek) neve, rövidített neve, emblémája és a lista első öt jelöltjének a neve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik