Belföld

Kétélű lehet a Fidesz kétharmada

Az Orbán Viktor vezette Fidesz újra megszerzett kétharmados parlamenti többsége a befektetők számára kétélű lehet. Egyrészt a megszerzett kétharmad biztosíték a stabilitásra, továbbá az államnak és a gazdaságnak az előző kormányzati ciklus alatt elkezdett átalakítása után bizonyos jelek konszolidációs szakaszra utalhatnak. Másrészt ugyanakkor a kormányzó párt folytathatja kiszámíthatatlannak tűnő gazdaságpolitikáját – írja a konzervatív svájci lap.

A szerző úgy véli, hogy a Jobbiknak különösen az elmaradt régiókban való megerősödése fokozhatja a nyomást Orbán Viktorra, hogy még határozottabb intézkedéseket léptessen életbe a külföldi vállalatok és bankok ellen, és az Európai Unióval szemben pedig még támadóbb retorikához folyamodjon.

A Der Standard című osztrák liberális lap keddi számában párhuzamot von az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Fidesz politikája között, kiemelve, hogy mindkét párt a konzervatív Európai Néppárt tagja. Ám a lap szerint míg Othmar Karas, az ÖVP EP-listavezetője nagyra becsüli az alapjogokat, Orbán Viktor kormányfő megsérti azokat. A néppárthoz tartozik az a kétharmados többséggel rendelkező Fidesz is, amelyet Orbán Viktor autoriter jegyekkel kormányoz – fogalmaz az újság, utalva arra, hogy a párt olyan mértékben korlátozta az Alkotmánybíróság jogait, hogy hatékony ellenőrzésről többet nem lehet beszélni.

A párt a Der Standard szerint annyira korlátozta a médiaszabadságot, hogy a kisebbségekkel szembeni előítéletes bánásmódról a nyilvánosság előtt nem lehet hallani. Zavartalanul tartanak a Jobbik felvonulásai, amelyen azon területek visszaszerzését követelik más uniós tagállamoktól,  amelyeken magyar kisebbségek élnek – írja az osztrák újság, és ezzel kapcsolatban “az alapjogokat sértő, tolerált revansizmust” említ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik