Belföld

DK: Eljött az ellenállás ideje

Most az ellenállást kell választani, hogy a kormány ne építhesse meg a német megszállási emlékművet – mondta Bauer Tamás.

Gondolatban, írásban, tüntetéssel, parlamenti felszólalásban, de tudnunk kell, hogy a lényeg az ellenállás ezzel a szörnyűséges rendszerrel szemben – fogalmazott Demokratikus Koalíció alelnöke a fővárosi Szabadság téren tartott tiltakozáson. Ez a rendszer egyszerre antiszociális, elnyomó és gazdaságilag tehetetlen, ezért össze fog omlani – mondta, hozzátéve, hogy addig még hosszú idő telik el.

Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője a tüntetők előtt arról beszélt, hogy az emlékmű alapozását – a tiltakozások ellenére – már befejezték, és olyan speciális betont használtak hozzá, amely gyorsabban, akár egy hét alatt is megköt. Szerinte ez a beton új jelkép: “a hatalom bebetonozása, egyesek uralmának a bebetonozása”. Az emlékmű felépítésének ügye azt jelzi, a kormány azért “tetteti magát betonfejűnek”, hogy bebizonyítsa: ennek a hatalomnak mindent szabad – tette hozzá.

Popper Gábor, a Magyar Liberális Párt ügyvivője azt mondta, hogy az emlékműről ő a félelemre asszociál: “úgy érzem, hogy újra félni kell az embereknek származásuk, etnikai hovatartozásuk, esetleg nemi identitásuk miatt”. Továbbra is mindent megtesznek, hogy legalább lelassítsák a kormányt az emlékmű megépítésében – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik