Belföld

Ukrán válság – lépett a külügy

A konzuli szolgálat nem javasolja a magyar állampolgároknak, hogy a Krímbe és Kelet-Ukrajnába utazzanak. .

Kapcsolódó cikkek

A konzuli szolgálat – a honlapján közzétett figyelmeztetésben – emlékeztetett: az Ukrajna részét képező Krími Autonóm Köztársaságot Oroszország március 21-én annektálta, amit az Európai Unió és tagállamai nem ismernek el. A Krím félsziget sajátos politikai helyzetére való tekintettel a magyar konzuli érdekvédelem ott jelenleg nem garantálható.

A Krímben bajbajutott magyarok segítségért Pavlenko Viktor szimferopoli tiszteletbeli konzulhoz fordulhatnak orosz és angol nyelven (00380 50 652 36 72), de a jelen helyzetben a konzuli szolgálat nem javasolja, hogy magyar állampolgárok bármilyen célból a Krímbe utazzanak.

A mégis odautazók figyelmét felhívták, ha a Krími Autonóm Köztársaság területére Oroszországon keresztül lépnek be, akkor az utat visszafelé is így tegyék meg. Ellenkező esetben (ha a Krímet Ukrajnába belépve kívánják elhagyni) az ukrán határőrség – mivel az útlevelükben nem talál ukrán beléptető pecsétet – felelősségre vonhatja őket illegális belépés miatt.

A feszültség Kelet-Ukrajnában, elsősorban Donyeck, Luganszk és Harkiv megyékben tartósnak tűnik, a tüntetők épületeket foglaltak el, Donyeck megyében elszórtan kisebb fegyveres összetűzések is voltak, a helyzet kiszámíthatatlan. Ezért a konzuli szolgálat az ide tervezett utazások elhalasztását kéri.

Az Ukrajna délkeleti részén található Zaporizsje, Dnyipropetrovszk, Mikolajiv, Herszon és Odessza megyékben a helyzet nyugodtabb, de kiszámíthatatlanul változhat. Ezért mindenképpen ajánlott a fokozott körültekintés, a tüntetések és általában a nagyobb csoportosulások helyszíneinek elkerülése.

Kijevbe és az ország más – középső és nyugati – régióiba, így a Kárpátaljára történő utazásnak nincs akadálya, a helyzet fokozatosan normalizálódik, de a külföldieknek az óvatosság Ukrajnában mindenütt indokolt – tájékoztatott a konzuli szolgálat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik