Belföld

“Ugye megfogtad apa péniszét?”

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kell felelniük olyan gyerekeknek is, akiket valójában nem is zaklattak szexuálisan. Az indokoltnál sokkal többször hivatkoznak a válófélben lévő anyák, apák pedofíliára gyermekelhelyezési perekben. Túlzott aggodalom vagy csalás? Egy meghurcolt apa és egy igazságügyi szakértő elgondolkodtató tapasztalatai.

Tízszer annyi gyereket faggatnak idegenek szexuális zaklatásról, mint amennyi indokolt lenne. Nemkívánatos beszélgetések rendőrökkel, pszichológusokkal azért, mert válófélben lévő szülők azt állítják, hogy a férjüknél, vagy épp feleségüknél nincs biztonságban a gyerek.

Dr. Sófi Gyula, gyermekpszichiáter szerint az esetek 90 százalékában nem igazolódik be a szexuális bántalmazás gyanúja, vagyis feleslegesen hurcolják meg a gyereket. Sokszor az is nyilvánvaló, hogy szándékos félrevezetésről van szó és ehhez sokszor asszisztálnak igazságügyi szakértők például irányított kérdésekkel, elhallgatott részletekkel.

Nyilatkozik a Hír24-nek egy apa is, akit 3 éve elvált felesége azzal vádolt meg, hogy molesztálta 3 és fél éves kislányukat. Noha korábban megállapodtak, hogy az asszonynál marad a gyerek és ő gyakran viheti el, a nő vádaskodása, viselkedése miatt jobbnak látta volna, ha magához veheti a gyereket. Az elhúzódó nyomozás miatt azonban egy évre teljesen eltiltották a kislánytól. Majd amikor tisztázta magát, a nő újabb vádakkal állt elő. Két lezárt nyomozás után sem tud megnyugodni a férfi. Noha elsőfokon elmarasztalták az anyukát, amiért az apa ellen nevelte a gyereket és elszakította őket egymástól egy időre, mégis az asszony nevelheti a kislányt, apja ugyan rendszeresen elviheti, de nem mond le arról, hogy végleg hozzá kerüljön immár 7 éves gyermeke.

Olvasói sztorik