Belföld

Heim Péter: Orbán elment a falig, béke kell, nem rezsiharc

Heim Péter várakozásaihoz képest rosszul szerepelt a Fidesz, szerinte el kellene gondolkozni, miért hiányzik néhány százezer voks. Az ő magyarázata ez.

„Az emberek nem szeretik a hosszú háborús hadviselést. Egy részük már belefáradt ebbe, s békére vágyik. Ezért örvendetes a miniszterelnök legutóbbi megnyilvánulása, mellyel békülékenyebb hangot ütött meg az unióval kapcsolatosan, és egyértelművé tette: az ország jövőjét továbbra is az EU-ban képzeli el.”

Szerinte a Fidesznek ki kellene egyeznie a budapesti értelmiséggel is és többet foglalkoznia a fiatalokkal, akik inkább a Jobbikhoz pártoltak, a leszakadó rétegekhez hasonlóan. „Az elpártolókat a baloldal könnyen vissza tudná szerezni, ha tisztán baloldali társadalom- és gazdaságpolitikát követne.” Ennek létjogosultságában ő nem hisz, mert csak konzervatív gazdaságpolitika vihet előrébb egy országot. Veszélyesnek tartja, „hogy a populáris nézetekre való igény elhatalmasodott a társadalomban. Ha a baloldal megpróbálja visszaszerezni a szavazóit például a Jobbiktól, akkor nyitnia kell a középosztály alsó rétege és a szegények felé. Ez viszont csak ígérgetéssel fog menni”.

A Századvég Gazdaságkutató elnöke arra számít, hogy a „Jobbik megerősödésétől tartva a Fidesz fenn fogja tartani a harcias retorikát, ez viszont káros az országra nézve, mert félelmet kelt és elriasztja a külföldi befektetőket. Ravasz szabályozási módszerekkel gyakran hamarabb célt lehet érni, mint nyers hatalmi erővel, kommunikációs hadviseléssel”.

A kormánynak be kellene látnia, hogy a szellemi tőkét kell erősítenie. „Magyarország lassú lecsúszása a szomszédokhoz képest mindaddig folytatódni fog, amíg rá nem jövünk, hogy a humántőkébe való befektetés kulcsfontosságú. Mivel aránytalanul sokat költünk a gazdasági szektor támogatására, ezért elsősorban erről a területről lehetne pénzt kivonni, s az oktatásba, valamint az egészségügybe átcsoportosítani.”

A konzervatív közgazdász szerint a kabinet a rezsicsökkentéssel már elment a falig: tovább nem lehet folytatni. Abban sem hisz, hogy bármilyen ágazatot nonprofittá kellene alakítani. „A profit minden gazdasági társaság működésében fontos szempont. Ha egy vállalat tisztességes versenyben profitra tesz szert, annak örülni kell, s arra kell ösztönözni, hogy azt beruházásokra fordítsa.” A nonprofit energiaszektor inkább baloldali gondolkodásmódra vall, ezért nem örül neki.

További részletek a Heti Válasz legfrissebb számában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik