Belföld

Újra megnyitják a szegedi koraszülött-intenzívet

Egy járvány miatt zárták be az osztályt másfél hete.

Csütörtök reggeltől ismét fogadhat betegeket a szegedi koraszülött-intenzív osztály – tájékoztatta a Csongrád Megyei tiszti főorvos szerdán az MTI-t.

Tombácz Zsuzsanna elmondta, a teljes fertőtlenítés után vett mintákat ők is és járványügyi hatóság munkatársai is rendben találták, így nincs akadálya annak, hogy a kórházi részlegen újra meginduljon a betegellátás.

Mint arról mi is beszámoltunk az egyetem gyermekklinikáján, egy szokványos járványügyi ellenőrzés során klebsiella baktériumokat fedeztek fel, ezért április 5-én felvételi zárlatot rendeltek el. Az ott kezelt babák közül ötnél mutatták ki a kórokozó jelenlétét. Egyikük, egy kissúlyú, más betegségektől is szenvedő koraszülött április 6-án meghalt.

A másik négy csecsemő állapota stabil, egyikük azonban még lélegeztetőgépen van. A fertőtlenítés idejére a lezárt osztályon korábban kezelt babákat a klinikán belül elkülönítve, illetve társintézményekben helyezték el.

Ez a baktérium ölt Miskolcon is

A Klebsiella egy viszonylag gyakori baktérium, egészséges immunrendszerű felnőtteknél azonban nem okoz szövődményeket.

Ellenben legyengült védekezőképességű embereket (AIDS-betegeket, immunszupresszáltakat, daganatos megbetegedéssel küzdőket), illetve újszülötteket könnyen megtámadhat. Tüdőgyulladást és hörghurutot, súlyosabb esetben tüdőtályogot okozhat. A Klebsiella kórokozó a leggyakrabban a testbe vezetett orvosi katétereknél telepszik meg.

Ez a baktérium okozta a 9 koraszülött halálával végződő járványt tavaly augusztusban Miskolcon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik