Belföld

Polt Péter nekimegy a korrupciónak

A korrupcióval szembeni hatékonyabb küzdelemért a Legfőbb Ügyészség összefogott a Transparency International Magyarországgal.

A Polt Péter főügyész, illetve Martin József Péter ügyvezető igazgató által jegyzett közös nyilatkozat szerint a jövőben a vádhatóság szorosabbra fűzi kapcsolatait a korrupció ellen, a közpénzek átláthatóságért küzdő civilszervezettel.

Ezt vállalja a TIM

A Transparency International Magyarország (TIM) vállalja, hogy „az Ügyészség által készített korrupcióellenes dokumentumokat (…) véleményezi; a nemzetközi kutatásokról, felmérésekről, legjobb gyakorlatokról szóló anyagokat eljuttatja az Ügyészségnek; amennyiben az Ügyészség számára releváns korrupcióellenes képzésekről, konferenciákról, pályázatokról értesül, tájékoztatja ezekről az Ügyészséget; a korrupció elleni fellépés hatékonyabbá tétele érdekében az Ügyészség felkérésére (…) térítésmentesen közreműködik a korrupció elleni küzdelemben feladatánál fogva érintett ügyészi, alügyészi, fogalmazói állomány szakmai képzésében és továbbképzésében; az Ügyészséget fenyegető sajátos korrupciós kockázatokról összegyűjtött információit az Ügyészség rendelkezésére bocsátja, felkérésre megelőzési és képzési tervek kidolgozásához segítséget nyújt”.

Cserébe az ügyészség

A jövőben „a TIM-től kapott, a korrupciós kutatások adataira támaszkodó tájékoztatást hozzáférhetővé teszi a feladatánál fogva érintett ügyészi szervek és ügyészségi dolgozók részére; az OKRI, mint az Ügyészség tudományos kutatási intézete a korrupciós bűncselekmények vonatkozásában folyamatosan nyomon kíséri a bűnözésben bekövetkezett változásokat, rendszeresen elemzi a rendelkezésre álló, ezzel összefüggő adatokat, és a megállapításokat az adatvédelemre vonatkozó jogszabályi rendelkezések figyelembevételével az OKRI honlapján hozzáférhetővé teszi; támogatja, hogy az ügyészek, alügyészek, fogalmazók képzésére és továbbképzésére vonatkozó éves tervekben a TIM-mel egyeztetett korrupció elleni részképzési program is szerepeljen, amely program magában foglalja az Ügyészséget fenyegető sajátos korrupciós kockázatokat is; támogatja a TIM aktív részvételét a programban; a TIM számára elérhetővé teszi a korrupciós bűncselekmények felderítésének, nyomozásának, a vádemelés előkészítésének és a vád bírósági képviseletének kriminalisztikailag releváns nyilvános információit, a Legfőbb Ügyészség éves beszámolóit a TIM számára megküldi”.

Van mi ellen küzdeni

Mint néhány hete írtuk, világszerte virágzik a gazdasági bűnözés. Egy nemzetközi felmérésben 91 magyarországi felső vezetőt kérdeztek. Válaszaikból az derült ki, hogy a magyar vállalatok több mint negyede tapasztalt egy vagy több gazdasági visszaélést az elmúlt két évben. A hűtlen kezelés (63 százalék) a leggyakoribb gazdasági bűncselekmény, ezt követi a korrupció és vesztegetés (38 százalék), a pénzmosás, a beszerzési csalás (25-25) és a számítógépes bűnözés (17 százalék). Nagyjából minden ötödik hazai válaszadó nyilatkozott úgy, hogy a cégétől kenőpénzt kértek az elmúlt 2 évben, és minden harmadik szerint került már hátrányba a kenőpénzt fizető versenytárssal szemben. A korrupció nagyobb mértékben van jelen Magyarországon (38 százalék), mint a kelet-közép-európai régióban (36 százalék) és globális szinten (27 százalék).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik