Belföld

Orbán világsikere kivívta az istenek haragját

„Először is: ha a modern parlamentarizmus világában egy pártszövetség képes arra, hogy kétszer egymás után kétharmaddal győzzön, akkor az a politikai alakulat tartósan megértett valamit az adott ország állapotából, kultúrájából, szokásaiból, történelméből, lelki alkatából. Másképp ez nem megy. Ismétlem: másképp nem megy!” – írja blogján a politológus. Szerinte a Fidesz–KDNP megértette a demokrácia lényegét, ami nem más, mint az, hogy „nem egy meghatározott, világot és Európát irányító balliberális elitcsoport” utasításai szerint lép fel odahaza, hanem az emberek döntő többségének véleményét, értékeit, vágyait fogalmazza meg és igyekszik kormányzati szinten megvalósítani.

Fricz Tamás úgy látja, a nemzeti tábor egymás után második kétharmados győzelme nemcsak itthon, hanem európai, sőt világszinten is kivívta a neoliberális „istenek” haragját. Ők nem értékelik a Fidesz–KDNP teljesítményét. Miért nem tetszik a dicsőséges nagyuraknak az, ha egy pártszövetség megérti a választók akaratát, hogy a Civil Összefogás Fórum és a Békemenet mögött álló száz- és százezrek önként, szabad akaratból szerveződnek, aláírnak, vonulnak az utcára, hogy megmutassák, “a kormányt szívvel-lélekkel támogatják?” – teszi fel a kérdést a CÖF-szóvivő, majd sorolja kérdéseit.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

„Netán csak nem azért nem dicsérik e kiemelkedő demokratikus teljesítményt, mert kiderül ezen a szent helyen, 2014-ben Európa közepén, hogy valójában a neoliberális istenek zsigerileg megvetik a demokráciát? (…) Nem lehetséges, hogy a neoliberális istenek a demokrácia intézményeit pusztán eszközként kezelték-kezelik céljaik elérésére, melyek a következők: 1. az emberek kiszolgáltatott fogyasztóvá és munkaerővé váljanak, akik felett a „piac” (Oxfam: 67 kőgazdag ember) uralkodik, 2. akik értékeiket, normáikat vesztik és ezzel emberi tartásukat is és 3. akik a világon változtatni már semmit sem szándékoznak – lásd a mai fiatalságot? Mindez nem lehetséges?”

Fricz Tamás szerint ez nemcsak lehetséges, hanem valóságos is. A nemzeti, jobboldali és keresztény emberek azt is mondhatnák, hogy „tetszettek volna nem tömegdemokráciát csinálni!” A politológus nyilvánvalónak tartja, hogy a neoliberális hatalmi köröknek „az állampolgárok valóságos uralma riasztó, felfoghatatlan és életveszélyes. Nyilvánvaló az is, hogy az Orbán-kormány demokráciára – tehát szavazatokra, a többség támogatására – épülő sikere veszélyezteti a világban fennálló – arisztotelészi fogalmakkal élve – arisztokratikus, de valójában oligarchikus világuralmi formát”.

A világelit magyar fegyverhordozói, a neoliberális guruk emiatt láthatóan elvesztették a fejüket – írja a politológus, aki ezzel magyarázza, hogy Mészáros Tamás az ATV-ben úgy fogalmazott, a Fidesz a választási rendszer átalakításával elcsalta a választásokat. Szerinte ez állt Kálmán Olga és Schiffer András, illetve Havas Henrik és G. Fodor Gábor vitája hátterében és ezért írta azt Avar János a Vasárnapi Hírekben, hogy a Nyugat csalódott a magyar választókban, ezért lépnie kell az orbáni „diktatúrával” szemben. Fricz olvasatában ez azt jelenti, hogy a Nyugat csalódott a szabad választásokban.

„Oké, gyerekek, akkor játsszunk nyílt kártyákkal: a demokrácia projekt szerintetek tehát nem működik, jöjjön akkor a – micsoda is és hogyan?? Itt tart a világ, és itt tartanak a mi neoliberális politikusaink és „értelmiségijeink”. Aki jól ismeri a Békemeneteken részt vevő nemzeti polgári középosztály összetartását, közösségi érzületét, legszívesebben sírni volna kedve, mert a választások után valóban kiegyezést akartak. “De kivel is és hogyan??” – írja Fricz Tamás, aki ezért úgy látja, még fontosabb a következő két választáson is egyértelművé tenni a demokrácia „üzenetét” idehaza, illetve Európa és a világ urai felé is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik